Big Booms Joker Donkey, Big Booms Captain Duke, Ricarda Petit de Totegnac i Alfa imena su zagorskih pasa, onih rasnih, s rodovnicama, koji su u engleskom Birminghamu, među 25.000 pasa iz gotovo cijeloga svijeta, osvojili nagrade. I donijeli ih – u Zagorje!

Ni Zagorje malo!

Da su među najljepšim i najboljim psima na svijetu dokazali su prošli tjedan na Cruftsu, najvećoj i najvažnijoj izložbi pasa na svijetu. Ta izložba u svijetu pasa znači isto što i Wimbledon u svijetu tenisa.

Francuska buldogica Daisy iz Pušće osvojila je drugo mjesto u Yearling klasi i treće u klasi Juniora

A na tom su psećem Wimbledonu blistali i psi iz Zaprešića i Pušće. Oni svoju kondiciju najbolje održavaju šetnjama po – zagorskim bregima! Ni Zagorje malo, a nisu ni psi koji rastu u Zagorju kajgod! Ne samo da su blistali, osvojili su i nagrade u jakoj konkurenciji.

Čak tri pasmine članova Kinološke udruge Zaprešić nagrađene su na izložbi koja je za Engleze puno više od običnog showa.

Španijeli Lane Levai

Tako je klamber španijel uzgajivačice Lane Levai, ujedno i predsjednice Kinološke udruge Zaprešić, bio najljepši u jakoj Open klasi. Ime tog psa je Big Booms Joker Donkey, koji na na Cruftsu na koncu odnio dvije titule, 1st Open class & Res. CC dog.  Iz iste uzgajivačnice pas Duke proglašen je najljepšim štencem od svoje pasmine na toj izložbi.

Big Booms Incredible Boomy druga je najljepša ženka u prestižnoj Open klasi. I ona je pas u vlasništvu Lane Levai.

Klamber španijel Donkey uzgajivačice Lane Levai odnio je dvije titule, 1st Open class & Res. CC dog

Osim što su klamber španijeli iz Zaprešića osvajali titule u domovini svojih predaka, na Cruftsu su briljirali i naši francuski buldozi te jedna ženka pasmine lagotto romagnolo.

Tako je francuska buldogica Ricarda Petit de Totegnac iz Pušće osvojila drugo mjesto u Yearling klasi i treće mjesto u klasi Juniora. Na Cruftsu je bilo prijavljeno više od 200 francuskih buldoga, stigli su i iz Japana, Australije…

Nagrade i u Pušću

Ova francuska buldogica, poznata kao Daisy, bila je najljepša od svoje pasmine i na velikoj međunarodnoj izložbi prošle jeseni u Zagrebu.

U vlasništvu iste uzgajivačnice Totegnac je i Alfa zvana Nelly, ženka pasmine lagotto romagnolo, koja je osvojila drugo mjesto u jakoj Open klasi. Ispred pušćanske Alfe u toj je klasi bio plasiran još jedan hrvatski pas iste pasmine, ženka Orca, punim imenom Kan Trace Very Cheeky Chic. Uzgojena je u Rijeci, a kasnije je bila i najljepša od svih pasa u toj talijanskoj pasmini koju mnogi prepoznaju i kao pse za tartufe.

Alfa zvana Nelly, kujica koja pronalazi tartufe, u vlasništvu je uzgajivačnice Totegnac iz Pušće

Upravo je Orca među psima iz Hrvatske i uzgojenima u Hrvatskoj bila i najveća zvijezda, jer je u spektakularnom finalu osvojila drugo mjesto u Gun Dog grupi, gdje su se plasirali i natjecali samo najljepši psi većine lovačkih pasmina.

To je i prvi put da je jedan pas hrvatskog vlasnika i hrvatskog uzgajivača, a uzgojila ju je Sabina Zdunić, plasiran tako visoko na Cruftsu među 25.000 pasa iz gotovo cijelog svijeta.

Najljepši među 25.000 pasa

Bilo je ondje ukupno 18 izlagača iz Hrvatske. Osim Orce, nagrade i plasmane u različitim klasama iste pasmine osvojila su još tri psa iste uzgajivačice. Sabina Zdunić je suvlasnik i najljepšeg šteneta te pasmine te uzgajivačica najljepšeg mužjaka, a u klasama je bio plasiran još jedan mužjak iste uzgajivačice i engleskog vlasnika.

Francuska buldogica Daisy (druga s lijeva) dolazi iz uzgajivačnice Totegnac iz Pušće

Ali bilježili su hrvatski psi sjajne rezultate i plasmane u različitim klasama i u drugim pasminama. Sjajne plasmane su ostvarili i španjolski vodeni psi iz Hrvatske, klase je osvajao i saluki hrvatskih uzgajivača Maje Dragović i Darka Petreskog, a zelenim tepihom najstarije izložbe pasa na svijetu svoju ljepotu su demonstrirali i hrvatski zlatni retriveri, među nevjerojatnom konkurencijom od 519 pasa iste pasmine koji su se natjecali na Cruftsu.

Hrvatski uzgajivači briljirali

Bilo je tu i više pasa hrvatskih uzgajivača koji su u inozemnom vlasništvu, poput staroengleskog ovčara hrvatskog uzgajivača Davora Javora, koji je upravo u domovini svojih predaka osvojio treće mjesto u Open klasi.

Alfa zvana Nelly (prva) iz Pušće osvojila je drugo mjesto u jakoj Open klasi

Pas istog uzgajivača, punim imenom Reata’s Yellow Submarine, proglašen je i najljepšim štenetom od svih staroengleskih ovčara, poznatih i pod nazivom bobtail. Ukupni pobjednik cijele izložbe bila je oštrodlaka jazavčarka Silvae Trademark.