HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zaboka Petar Vrančić (38) izradio je program s kojim će, uvjeren je, uzdrmati poziciju aktulanom SDP-ovu gradonačelniku

Ivanu Hanžeku (73), koji Grad vodi neprekidno od 2001., a ulazi u bitku i za svoj šesti mandat, Vrančić će se suprotstaviti programom socijalne politike za mlade, djecu i umirovljenike. U kampanju ulazi sa sloganom ‘Grad za tebe‘.

Socijalna komponenta

Za sada je poznat samo dio njegova programa i to onaj koji nudi znatne beneficije građanima. Tako bi, primjerice, ukoliko HDZ pobijedi na predstojećim lokalnim izborima, Vrančić potpuno promijenio socijalnu politiku Grada.

– Mladim obiteljima treba pružiti podršku u trenucima kada tek kreću i zaokružuju svoju stambenu i egzistencijalnu cjelinu. Vrtić i jaslice za zabočku djecu mora i može biti besplatan i Grad to iz svog proračuna može financirati u 100-postotnom iznosu. Gradski proračun neće biti ugrožen niti ako za zabočku djecu osiguramo besplatnu školsku kuhinju, udžbenike i produženi boravak. Proračun zbog toga neće trpjeti – tvrdi Vrančić koji bi i povećao naknade za novorođenu djecu.

Za prvorođeno dijete naknadu bi podigao na 3.000 kuna, za drugo na 6.000, a svako iduće na 9.000 kuna. Smatra kako je ovo dobra stimulacija roditeljima koja, uz paket mjera besplatnog vrtića i rasterećenja za školu, roditeljima daje sigurnost i mogućnost da tim novcem rješavaju egzistencijalna pitanja.

‘Proračun to može istrpiti’

Umirovljenici teško žive. Ako su cijeli svoj životni vijek izdvajali u proračun, a sada imaju male mirovine, Grad im treba uzvratiti. Osim većih božićnica, svim umirovljenicima iz gradskog proračuna se može plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje u 100-postotnom iznosu. Neki si dopunsko, na žalost, ne mogu priuštiti, a oni koji ga plaćaju, taj će novac, primjerice, moći iskoristiti za doplatu lijekova koje moraju doplatiti, za neke kvalitetnije ljekarničke proizvode, vitamine… – nabraja Vrančić.

Tvrdi kako si Grad sve to može priuštiti od iznosa izvornog proračuna. Kaže da Zabok treba socijalnu komponentu koju sada nema i da to nikako nije razbacivanje novca. Novac se, kaže, razbacuje na druge strane.

Petar Vrančić magistar je ekonomije s 18 godina radnoga staža. Trenutno radi u Ministarstvu financija, u Poreznoj upravi

U programu su mu još i subvencioniranje prve nekretnine kroz javno – privatno partnerstvo, rješavanje gorućeg prometnog kolapsa kroz grad, reciklažno dvorište, sanacija nagomilanih komunalnih problema… Za aktualne projekte, poput reGENERATOR-a i BRZO, biciklističke staze Zabok – Oroslavje, kaže da nije protiv toga.

‘Neposredne demokracije mora biti’

– Dapače, neka bude i 10 takvih projekata, samo je pitanje ekonomske isplativosti, konkretno kod reGENERATOR-a. BRZO na papiru lijepo izgleda, ali se bojim da će u praksi to biti neizvedivo, konkretno, planirani biciklistički most – komentirao je Vrančić.

Dodao je da o takvim projektima ne može odlučivati gradonačelnik i par suradnika. To su, kaže, stvari o kojima moraju odlučivati građani. Zato se on zalaže za neposrednu demokraciju.

– Bez takvog modela se jedan Grad ne može i ne smije voditi. I građani u tome moraju sudjelovati jer to je njihov novac, a oni su naše najveće bogatstvo. Kada se planiraju neki projekti, ili skupina građana ima neki svoj, to mora ići na javnu raspravu kroz koju se jasno mora reći zašto se to radi, koliko to stoji i što će se time dobiti – zaključio je Vrančić i najavio potencijalnim biračima kompletan i jasan program za Zabok.