Damir Novina prošli se tjedan ispisao iz HDZ-a, stranke u koju se učlanio 1989. Danas je kandidat za zamjenika gradonačelnice – na listi SDP-a

Nije se učlanio u partiju. Došao je kao nezavisni, a kako doznajemo, pozvala ga je Irena Šafranko, SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Krapine. Kako u malim sredinama svi sve znaju, pa i o problemima, previranjima i nezadovoljstvima u protivničkim redovima, čula je da je Novina nezadovoljan.

Dosta mu je bilo čekanja

Razgovarali su i Novina je pristao biti nezavisni kandidat na listi SDP-a za zamjenika gradonačelnice. Kaže, čekao je da se nešto dogodi u toj Krapini posljednjih 16, pa 12, pa osam, pa u zadnje četiri godine.

– Na kraju se ništa nije promijenilo. Pokušao sam u bivšoj stranci biti motor koji će pokrenuti promjene. Nažalost, oni to nisu shvatili i mi smo se razišli. Imam viziju razvoja Krapine i to mi je jedini cilj. Kada to ne možeš postići s jednima, pokušat ću s drugima. Uvjeren sam da se stvari mogu promijeniti i da svojim znanjem mogu pokrenuti razvoj gospodarstva i gospodarske zone, koja bi trebala biti glavni čimbenik u razvoju Krapine – obrazložio je svoj rastanak s ‘plavima’ Damir Novina.

Damir Novina u HDZ-u je bio od samoga osnutka stranke 1989. Svoje nezadovoljstvo nečinjenjem, kako nam je rekao, nije skrivao već godinama (Foto: SDP)

Rekao nam je, stalno je nešto čekao. Stalno su mu govorili da čeka. Da će sada to biti to. Da će se sada stvari promijeniti. Nije dočekao, pa je otišao.

Novina je uspješni gospodarstvenik. Vlasnik je A. C. Redana, ovlaštenog koncesionara za prodaju i servis automobila Renault i Dacia i servis Nissana i Peugeota. Široj javnosti poznat je kao predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo koji organizira Tjedan kajkavske kulture i Festival kajkavskih popevki.

‘Između stranke i grada biram grad’

– Mladi ne dolaze u Krapinu da bi tu našli radna mjesta, nego nam odlaze iz Krapine. To je moj jedini motiv. Vagao sam lojalnost i odanost stranci i ljubav prema gradu. Odlučio sam se za grad i grad će uvijek biti moj izbor – rekao je Novina.

Danas je u Krapini SDP službeno predstavio svoju kandidatkinju za gradonačelnicu Irenu Šafranko, a dolazak Novine samo je potvrdio šuškanja da odlazi iz HDZ-a.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Irena Šafranko kaže da joj je prioritet stvaranje poticajnog poslovnog okruženja u Krapini (Foto: SDP)

– Ja zaista vjerujem da mi možemo bolje i zaslužujemo bolje. Odabir Damira kao mojeg zamjenika moja je jasna poruka da u našem timu podjela nema. Krapina je mali grad bogate kulturne i povijesne baštine, a ja bih željela da, uz sve to što je, postane i grad ne visoke, nego najviše kvalitete života, da postane grad koji zadovoljava svakodnevne potrebe građana za radom, kvalitetnim obrazovanjem, stanovanjem, za mobilnošću, kulturom, sportom – rekla je Šafranko novinarima.