Pigment i niti, zgusnutost i bijes, nježnost i mekoća. Opuštanje i opraštanje. Sve figurativno i metaforički i stvarno

Tako je Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti, opisala radove Zagrepčanke Nine Atević Murtić čiji su radovi kroz izložbu Indigo(s)fera izloženi i publici predstavljeni u Gradskoj galeriji Zabok.

Nasukani svijet

– Kada je izložbi trebalo dati naziv i predstaviti je, pomislila sam na indigo arhipelage i nasukavanja. To mi je bilo blisko jer mi se čini da je čitav svijet nasukan. Arhipelazi i nasukavanja, prolaženje kroz stanja i osjećaje, strah i oslobađanje. Tu nema slikanja, tu se ništa ne gradi osim oblikovanja osjećaja kroz prizor, crtež ili znak tijelom iz ruke, zgloba. Kao tipografija dana – opisala je umjetnica Murtić.

S otvorenja izložbe u Gradskoj galeriji Zabok

Vodilo ju je to što je indigofera biljka od koje se destilirao pigment, a S kao sfera označava naš svijet te prostor njezina istraživanja gdje se sve te dimenzije zajedno zatvaraju i doživljavaju poput indigo(s)fere. Sublimacija i desublimacija kao procesi činili su joj se ključnima za opis radova, onoga što vidimo, kako je sve nastajalo i što je željela izraziti.

‘Autentično, poput nas samih’

– U gestama i vrlo delikatnim nijansama rastočenog ili zgusnutog indigo pigmenta raspoznajemo kruta, tekuća i eterična stanja naše egzistencije i predodžbi koje nam se javljaju u umu, ali i konkretnih fizičkih stanja koje osjećamo tijelom, u i na tijelu. Fragilno, lomno, bez gravitacije, bez težine, poput prijelaza krute tvari u plinovito stanje. Spoj elemenata zemlje, neba, mora, organskog. Pigment i niti, zgusnutost i bijes, nježnost i mekoća. Opuštanje i opraštanje, sve figurativno i metaforički i stvarno. Često sve zajedno istovremeno, bez kontrasta i prijelaza. Povremeno s prijelazima, vedrim i tužnim krajnostima. Autentično, poput nas samih – recenzija je koju potpisuje Iva Körbler.

Nina Atević Murtić 1970. u Zagrebu. Djela joj se nalaze u biranim privatnim kolekcijama u Hrvatskoj.

Izložbu ‘Indigo(s)fera’ možete razgledati do 22. siječnja.