Inspiraciju za pisanice pronađite u Galeriji u Krapini

Do 19. travnja u Gradskoj galeriji Krapina možete razgledati Izložbu pisanica.

U duhu proljeća i obilježavanja uskrsnih blagdana, ovo je već 27. Izložba pisanica koja je otvorena u Gradskoj galeriji Krapina. Otvorenju se kao i svake godine odazvao veliki broj autora s pisanicama izrađenim i ukrašenim različitim tehnikama. Sudjeluju djeca vrtićke dobi, učenici osnovnih i srednjih škola, umjetnice iz Slovenije te likovni umjetnici i pojedinci iz pet županija, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Međimurske i Zagrebačke.

Foto: POU Krapina

Pisanice su ove godine izradile su marljive ručice djece iz krapinskog Dječjeg vrtića Gustav Krklec, Dječjeg vrtića Utrine i Cvrčak iz Zagreba, učenici iz šest matičnih osnovnih te šest područnih škola Krapinsko zagorske županije, učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka i srednje Graditeljske škole Čakovec.

Foto: POU Krapina

Svoje radove izložili su korisnici Doma za starije i nemoćne Sv. Nikola iz Krapine i Doma za starije osobe Centar iz Zagreba, članovi Podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske, Trešnjevka sjever – Zagreb, Udruga umirovljenika Krapina. Pisanice su izradili i polaznici radne terapije Doma za odrasle osobe Lobor-grad iz Lobora, Centra za rehabilitaciju Zagreb, radionice Sloboština, Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi i Udruge za promicanje inkluzije iz Zagreba, Udruga distrofičara Krapina, Udruga tradicija i inovativnost Krapinske Toplice, članovi Likovnog društva Ernest Tomašević iz Krapine i Likovne udruge Oton Iveković iz Klanjca kao i članice Kreativne radionica Zabok.

Foto: POU Krapina

Na osebujan način izrađena ili oslikana jaja napravili su likovni umjetnici i pojedinci iz Krapine, Začretja, Gornjeg Jesenja, Krapinskih Toplica, Zaboka, Oroslavja, Zaprešića, Zagreba, Samobora, Ludbrega, Koprivnice, Pazina i Velenja. Na ovogodišnjoj izložbi mogu se vidjeti i pisanice iz Ukrajine, Rumunjske, Rusije i Kine kao i tradicijske pisanice iz pojedinih krajeva Hrvatske iz Zbirke Biškupić, koje je posudio kolekcionar i dugogodišnji ministar kulture Božo Biškupić sa suprugom Ljerkom.

Foto: POU Krapina

Na izložbi se može vidjeti i ukrašavanje uskrsnih jaja izvornom tradicijskom tehnikom zukvom i vunicom, koju su donijeli u Slavoniju iz Slovačke preci obitelji Božić, koji su krajem 19. stoljeća doselili u Lipik. Ukrašavanje pisanica ovom izvornom tehnikom prenijeli su u obiteljsko nasljeđe. Izložene pisanice napravili su Dragutin i Snježana Božić iz Koprivnice.

Foto: POU Krapina

Ova izložba nije samo obogaćenje kulturne scene naše regije već i podsjetnik na važnost tradicije, kreativnosti i zajedništva u suvremenom društvu.