Kinč u narodnim običajima, od rođenja do smrti

Kinč u narodnim običajima izložba je autorice Božice Lacković iz Oroslavja.

Postavljena je u Muzeju Staro selo Kumrovec, a otvorila ju je zamjenica župana Jasna Petek.

– Zagorska svadba poznata je po svojim običajima, izgledom i muzikom kao i cjelokupnim doživljajem. Preporučujem svima, i mladima i starima da ju pogledaju jer i mi stariji smo zaboravili kako je to nekada izgledalo. Iako današnje svadbe imaju svoju čar, na nama je držati sjećanja i tradiciju pa tako i na njima možemo vidjeti neke običaja s onih starih – rekla Jasna Petek.

Foto: KZŽ

Stručna suradnica Općine Kumrovec Danijela Lončar skrenula je pozornost na to kako se posebno prikazuje segment Maškari, maškara, koji je dio tradicije svadbenog izričaja sutlanskog kraja, ali i Hrvatskog zagorja.

Foto: KZŽ

Voditeljica muzeja Staro selo Kumrovec Anita Paun Gađa nadovezala se i dodala kako je prije svadbe otvorena i izložba usko vezana uz ovu temu.

– Budući da smo poznati po kontinuitetu u kojem vjerno radimo na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Hrvatskog zagorja, posebno nam je drago što imamo izložbu domaćih autora. Oni, osim što pokazuju svoje radove, spremno svoje vještine prenose na nove generacije, a mi moramo raditi upravo na tome jer to je jedini način čuvanja identiteta – istaknula je Anita Paun Gađa.

Foto: KZŽ

Autrica izložbe Božica Lacković objasnila je da je izložba zamišljena kao cvijeće u krep papiru u narodnim običajima, naročito onih iz Andraševca, odakle autorica dolazi. Posvećena je cjelokupnom životu, od rođenja pa do smrti. Napomenula je da je za izradu ovakvog cvijeća potrebno barem dva sata, ovisno o kompleksnosti.

Foto: KZŽ

Nakon otvorenja izložbe održan je i prikaz segmenta iz zagorske svadbe Maškari, maškara u kojem su sudjelovali Etno udruga Zipka, KUD Hruševec Kupljenski, učenici Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec i ansambl Optimisti Zagorja. Izložba je popraćena i radionicom Svadbeni kinč.