Kolar očekuje da će Ustavni sud vratiti bolnice županijama

Ustavni sud još nije odlučio je li država mogla županijama i Gradu Zagrebu oduzeti bolnice.

Od 1. siječnja ove godine država je prenijela osnivačka prava na sebe pa su, nezadovoljni tim potezom, županije koje nisu HDZ-ove te Grad Zagreb zatražili ustavnu zaštitu jer smatraju da je prijenos vlasništva bolnice na državu protuustavan. Od tada je prošlo osam mjeseci, Ustavni sud još nije donio odluku, ali je od županija i Grada Zagreba zatražio da se dodatnu očituju. Župani i gradonačelnik Zagreba to su učinili danas, a prije odlaska na Ustavni sud na Markovom trgu imali su konferenciju za novinare, župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, međimurski Matija Posavec i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Mi smo nakon otprilike sedam i pol mjeseci od Ustavnog suda dobili da se očitujemo o našem zahtjevu i to prvenstveno vezano za financijsku stranu. Radi se o dijelu našeg sufinanciranja i financiranja općih bolnica od 2015. do kraja 2023. godine. To njihovo traženje tumačimo da Ustavni sud u našem zahtjevu za ocjenu ustavnosti vidi ispravne elemente te zbog toga očekujemo pozitivan odgovor – rekao je župan Željko Kolar te posebno naglasio kako se je Krapinsko-zagorska županija bila i kreditno zadužila za izgradnju Opće bolnice Zabok, koja je dugo vremena bila jedina nova bolnica u Hrvatskoj.

– Kredit smo isplatili 2021. Kasnije su kredite za nove bolnice digli i drugi a sad, kad je država preuzela osnivačka prava, automatski je preuzela i obvezu vraćanja kredita zbog čega ispada da nismo svi u istoj poziciji – nezadovoljan je Kolar.

S 500.000 na 3 mil. eura duga

Naglasio je i da nije riječ prvenstveno o novcu već o radu i poslovanju bolnica i kvaliteti pružanju usluga.

– Govorili smo da izmjena osnivača neće promijeniti stanje u bolnicama, što se može jasno vidjeti na primjeru Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. U prvih šest mjeseci 2023. ona je bila u minusu 500.000 eura dok je danas u minusu tri milijuna eura, odnosno 500.000 eura mjesečno. Zašto? Pa zato što su plaće u prosjeku rasle 40 posto, što mi pozdravljamo, ali u isto vrijeme limit je rastao 10 posto. Limit koji se isplaćuje bolnicama ne pokriva ni plaće, a gdje su još materijalno troškovi, medicinska oprema i plaćanje režija. Svakome je jasno da je ovakav sustav neodrživ. Trebamo posložiti stvari, stvoriti financijski održiv sustav i onda sam uvjeren da ćemo mi bolje upravljati sa svojim bolnicama nego što bi to radila Vlada ili Ministarstvo s jednog mjesta. U krajnjoj liniji, to smo pokazali svaki put kad smo preuzimali poslove od države – rekao je Kolar i podsjetio kako se je najveća sveučilišna bolnica u Americi odlučila javiti na natječaj, koji su oni raspisali, i investirati u Zabok.

– Da je tamošnjom bolnicom tada upravljala država, ne bi bilo teoretske šanse da ta investicija dođe u Zabok – istaknuo je.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da je sada situacija paradoksalna, status quo, jer se država već upisala u registar Trgovačkog suda kao osnivač bolnice Sveti duh.

– No mi i dalje imamo Vijeće koje je primarno birao Grad Zagreba i situaciju gdje se Sveti duh nalazi u proračunu i države i Grada. Razumijemo potrebe uštede i racionalnog upravljanja bolnicama. Mi smo od početka bili spremni na objedinjenu javnu nabavu koja se može izvesti bez obzira tko je osnivač. Za to nije bilo potrebno mijenjati zakon i oduzimati osnivačka prava županijama. Mi smo i dalje na to spremni – rekao je, pak, Tomislav Tomašević.

Ministarstvo usporava razvoj

Međimurski župan Matija Posavec podsjetio je da je i prije godinu dana rekao da ovo neće biti dobro, ni korisno, da je ovo loš potez. Da bi volio da je u krivu, ali je očito da je bio u pravu.

– U ovih šest mjeseci nije se dogodilo ništa što bi pokazalo da može biti bolje. Vlada je danas donijela odluku kojom dodatnih 80 milijuna eura usmjerava prema zdravstvenim ustanovama za sanaciju dugova bolnica prema ljekarnama. Od tih 80 milijuna eura 60 milijuna odlazi na kliničke bolničke centre, koji su uvijek i bili u ingerenciji države, a 20 milijuna eura na sve druge opće i županijske bolnice. Toliko o tome tko, zapravo, stvara te dugove. Nama u Međimurskoj županiji je upravo zbog tog preuzimanja osnivačkih prava usporen proces daljnjih ulaganja u bolji zdravstveni sustav. Konkretno, želimo razvijati sustav palijativne medicine, imamo građevinsku dozvolu već nekoliko mjeseci i ne možemo pokrenuti taj proces jer Ministarstvo zdravstva, koje sada formalno mora dati suglasnost na to, ne želi je dati – otkrio je Matija Posavec.