Nehadezeove županije protive se odluci da država preuzme županijske bolnice.

S 1. siječnjem 2024. osnivačka prava općih bolnica prenose se na državu, a već u najavi ove reforme zdravstvenog sustava pobunili su se iz svih županije, koje su vlasnice tih bolnica. Osim iz onih gdje je na vlasti HDZ. Kako je ova odluka konačna, neki su već najavili borbu na Ustavnom sudu. Tužbama prijete Grad Zagreb, Istarska i Međimurska, a sada i Krapinsko – zagorska županija.

Kada je država bila uspješnija?

Župan Željko Kolar najavio je da će Županija podnijeti ustavnu tužbu jer smatra da je ovaj potez Vlade neustavan. Iako je, kako je rekao, pacijentima sasvim svejedno tko će upravljati bolnicom, bitno im je da je ona dobro organizirana, dobro opremljena i da ima dovoljno kvalitetnog medicinskog osoblja koje će se moći posvetiti pacijentima.

– Ova odluka jednostavno nema logike. Možete li mi navesti makar jedan primjer, iz bilo kojeg sektora, da je država preuzela poslove regionalne i lokalne samouprave i bila uspješnija? Ja vam mogu navesti više takvih slučajeva u kojima smo mi bili uspješniji nakon što smo preuzeli njihove poslove, od izdavanja građevinskih dozvola do preuzimanja Ureda državne uprave – obrazlaže Željko Kolar.

Dotaknuo se i strateškog ulaganja najveće američke zdravstvene institucije University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) u izgradnju Centra za liječenje malignih bolesti s partnerom, Specijalnom bolnicom Sv. Katarinom. Taj bi Centar trebao biti upravo u Zaboku, u sklopu Opće bolnice Zabok.

– Odgovorno tvrdim da nikada ne bi bilo američke investicije u Zabok da je njome upravljala država. Ta bi investicija bila na Rebru, u Vinogradskoj ili možda u Dubravi, ali kod nas u Zagorju ne! – ljuti se Kolar.

Da se čekalo Ministarstvo…

Prisjetio se i vremena pandemije kada je trebalo dodatno opremiti bolnicu. Županija, kaže, nije čekala Ministarstvo zdravstva već je odmah, u najkraćem roku, napravljen rebalans proračuna kako bi osigurali novac za kupnju potrebnih uređaja. Kritizirao je i način na koji država vodi financije u zdravstvu.

– Dokle god je ovakav način financiranja, bolnice ne mogu poslovati pozitivno. Ako država određuje limit za prihode koji ne pokriva režije i troškove plaća, onda bolnica može poslovati samo negativno. Doduše, država može uvijek odlučiti u bolnički sustav ‘ubrizgati’ drastično više sredstava i dakako da će one zbog toga poslovati financijski pozitivno. No, za tu odluku im preuzimanje upravljačkih prava uopće nije potrebno – istaknuo je župan i najavio da će unatoč svemu i bez obzira na odluku Ustavnog suda Županija nastaviti sufinancirati rad zagorske bolnice i dizati standard usluge u korist pacijenata.

Ministar zdravlja Vili Beroš, pak, poručuje onima koji dižu tužbe da onaj tko plaća dugove mora moći upravljati situacijom u bolnicama.