Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije svake godine u lipnju organizira Noć noćnih leptira.

Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, posebice leptiri vlažnih staništa poput močvara ili suhih brdskih travnjaka. Malo noćno paunče, mali vinski ljiljak, danja medonjica samo su neki od njih. Moći ćete ih upoznati ako se pridružite Noći leptira u srijedu, 15. lipnja.

Imaju nezamjenjivu ulogu

Zagorje zeleno i Općina Radoboj vode vas na promatranje ove životinjske vrste. Okupljanje je kod crkve sv. Jakova u Radoboju u 20.30, a druženje s leptirima traje do 23 sata. Za privlačenje noćnih leptira postavljaju se svjetlosne piramide na kojima se sakupljaju jedinke. Do sada je na području županije zabilježeno više od 1000 vrsta noćnih leptira.

– Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina, a u Hrvatskoj možemo susresti više od 3000 različitih vrsta. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i vrlo često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Međutim, istina je sasvim obratna. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i veličinom. Hrane se cvjetnim nektarom i imaju nezamjenjivu ulogu u oprašivanju biljaka te služe kao izvor hrane za mnoge skupine životinja, gmazove, vodozemce, ptice i sisavce. Zbog svoje specifične biologije vrlo brzo reagiraju na promjene u staništu i izvrsni su pokazatelji stupnja očuvanosti nekog područja – kažu u Javnoj ustanovi Zagorje zeleno.

Za privlačenje noćnih leptira postavljaju se svjetlosne piramide na kojima se sakupljaju jedinke (Photo: zagorje-priroda.hr)

Poručuju kako je ovo jedinstvena prilika promatrati ih, njihove šarene boje krila i dlakavost, slušati o njihovoj morfologiji i ekologiji te naučiti kako fotografirati noćne leptire.

Voditelji ovogodišnje manifestacije su Stanislav Gomboc i Mladen Zadravec. Sa sobom trebate ponijeti svjetiljku, fotoaparat, sredstvo protiv komaraca, topliju odjeću i prikladnu obuću.