Sve tajne šišmiša, tih bioloških pesticida, otkrijte u petak u Muzeju krapinskih neandertalaca.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije u suradnji s Muzejom krapinskih neandertalaca i udrugom Tragus organizira Noć šišmiša kako bi javnosti približili njihov svijet i uklonili predrasude o ovim životinjama koje imaju bitnu ulogu u prirodi.

Šišmiši su jedini neprijatelji noćnim kukcima, od kojih su mnogi štetnici. Zato su šišmiši iznimno važni u regulaciji njihove brojnosti. Samo jedan šišmiš pojede na stotine kukaca tijekom noći, 600 do 1000 komaraca, pa zato imaju nezamjenjivu ulogu u kontroliranju brojnosti aktivnih kukaca noću, od kojih su mnogi štetnici u poljoprivredi i šumarstvu.

Nezamjenjiva uloga

Zato se za šišmiše kaže da su biološki pesticid. Oni su jedini sisavci koji mogu aktivno letjeti. Mogu se vidjeti u sumrak i noću kako lete gotovo posvuda. U prirodi žive u šumama gdje im stabla pružaju sklonište, na livadama i oko rijeka i jezera gdje piju vodu i hvataju kukce.

Photo: zagorje-priroda.hr

– Špilje, jame, pukotine stijena i napuštene rudnike najčešće koriste kao zimska skloništa, ali u njima borave i kada je toplo. Veliki broj ih živi u urbanim područjima gdje se sklanjaju po tavanima, podrumima, pukotinama u zidovima, crkvenim tornjevima – navode iz JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

U Noći šišmiša, u petak 9. rujna od 18.30, u Muzeju krapinskih neandertalaca organiziran je raznovrstan zabavno – edukativni program, posebno namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta. Bit će tu stručno predavanje o šišmišima, niz kreativnih radionica i igraonica te predstava ‘Noć šišmiša’.

Photo: Pixabay