#spijgemist #nepucaj #petardesuzabedake Petarde su, na sreću, napokon zabranjene! Pa zakaj ste onda bedaki? Zakaj pucate? I de ste ih kupili?

Ste čuli za ono, ‘Mir i dobro’? To vam je policijska akcija u teroj vas buju s tonfom po prstima kad vam samo padne na pamet pucati mimo zakona. I bar buju vam prsti na ruki ostali. Mnogima nisu jer im ih je raznesla petarda. A vi teri i dalje rokate, vama je već davno neko raznesel mozak.

U Hrvatskoj je 2. siječnja 2021. na snagu stupila zakonska zabrana prodaje i uporabe petardi i redenika kategorija F2 i F3, a za koju su se dugi niz godina zalagali mnogi ljubitelji životinja, udruge, institucije, mediji, stručnjaci, veterinari, liječnici, pedijatri, ministarstva i većinska javnost.

Kaj vam to treba?

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Prodaja kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj ljudi.

Photo: MUP

Kazne za one koji budu koristili zabranjena sredstva kreću se od 5000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna.

Želite li vašem djetetu ovo? Ne? Onda budite pametni i odgovorni roditelji

I aj vam to treba? Prvo, da zdimite peneze na petardu, a onda i na kaznu? Prejdite na gemišt i bujte veseli! S prstima na rukama. Najte misliti samo na sebe. Mi životinjice se jako bojimo detonacija. Znate da od straha moremo i umreti? Ak’ već govorite da smo vam mi peseki najboji prijatelji, onda nam ne delajte zlo.

Ne pucaj! Spij si gemišt! Inače bumo vam Davor i ja pokucali na vrata. I moj tata ima tonfu. Ali, čuvajte se mame, ona je opasnija!

Ugledajte se na Bauhaus

I znate ko je za mene heroj mjeseca? Bauhaus! Odlučili su ne prodavati ikakvu pirotehniku.

‘Bauhaus je povukao svu pirotehniku iz svog asortimana, kako bi se pridružili plemenitom cilju – većoj sigurnosti građana i životinja. Povlačenjem pirotehnike iz prodaje želimo doprinijeti smanjivanju ozljeda uzrokovanih njenom nepravilnom uporabom. Također, pirotehnika stvara veliki stres maloj djeci, ali i kućnim ljubimcima te bi smanjenjem njene uporabe uvelike utjecali na njihovo zdravlje i radost. Blagdansko vrijeme za nas predstavlja mir i sreću, stoga poklonimo našim najmilijima blagdane bez straha i stresa’, napisali su u objavi na svom Facebooku.

Policija ima moju punu podršku u akciji ‘Mir i dobro’! Policajci, budite moji heroji i reagirajte na svaku dojavu o nedozvoljenoj pucnjavi! Kaj je to za vas? Pippin dim.

#janisampesjasampippa #pippaodzagorja #prvakujainfluencerica

*Pippu možete pratiti na njezinu Facebook profilu Ja nisam pes, ja sam Pippa