Snimka čimpanze koja je svoj život provela u kavezu postala je viralna. Vanilla je dirnula mnoga srca.

Rođena je 1994. i prve je godine života provela u ozloglašenom Laboratoriju za eksperimentalnu medicinu i kirurgiju primata (LEMSIP) u New Yorku. Živjela je u kavezu veličine 5x5x7 gdje je visila sa stropa poput ptice. Sada je napokon slobodna.

Znatiželjna i inteligentna

No, put do potpune slobode dugo je trajao. Nakon što je laboratorij zatvoren 2019. trebalo je spasiti 468 životinja. Među njima je, uz ostale 42 čimpanze, bila i Vanilla. Prvo je prebačena u Kaliforniju, no i tamo je bila u kavezu. Nakon što su tom skloništu prijetili požari, spasila ju je organizacija Save the Chimps. Stigla je u njihovo utočište u Fort Pierce na Floridi.

Video koji su objavili slomio je mnoga srca. Reakcija Vanille na slobodu koju sada uživa na prostranom imanju je nevjerojatna.

Photo: Save the Chimps/YouTube/Screenshot

– Nakon što je napustila obaveznu karantenu i izašla na sunce, njezino oduševljenje bilo je toliko dirljivo. Dugo je gledala u nebo, a potom krenula istraživati svoj novi dom koji se prostire na tri hektara. Jako se dobro udomaćila. Kada ne istražuje otok sa svojim prijateljima, obično se može naći kako sjedi na trokatnoj platformi za penjanje i promatra svoj novi svijet – napisali su u utočištu.

Photo: Save the Chimps/YouTube/Screenshot

Sada živi sa 226 čimpanza odbačenih iz laboratorija, industrije zabave, trgovine egzotičnim kućnim ljubimcima i zooloških vrtova. Mnoge od njih su, kao i Vanilla, preživjele samicu i nikada prije nisu komunicirale s drugim čimpanzama.

Photo: savethechimps.org

Za Vanillu kažu da je neovisna, znatiželjna i izuzetno inteligentna, a od svega najviše voli istraživati. Save the Chimps jedno je od najvećih utočišta za čimpanze na svijetu koje skrbi o čimpanzama u potrebi. Vanillu i ostale spašene čimpanze možete pratiti na internetskoj stranici savethechimps.org ili na Facebook stranici Save the Chimps.