Zagorski pčelari, njih 87, dobili su bespovratnu županijsku potporu za očuvanje pčelinjeg fonda.

Potpora po pčelinjoj zajednici iznosi 2,65 eura, a 87 pčelara u Krapinsko-zagorskoj županiji ima ih 7658 za što im je dodijeljeno 20.117,65 eura.

Ne mogu bez šećera

U posljednje tri godine Županija je pčelarima dodijelila 72.850 eura te dodatni iznos Pčelarskom savezu i pčelarskim udrugama za edukaciju i za nabavu opreme.

– Vremenske promjene su sve ekstremnije. Ono što ne uništi mraz, uništi tuča, olujni vjetar. Očigledno je da će naše potpore za očuvanje pčelinjeg fonda morati svake godine biti sve veće. Moramo dobro paziti da ostali poljoprivredni proizvođači, koristeći raznorazne pesticide, ne nanose dodatnu štetu – rekao je župan Željko Kolar te istaknuo kako u posljednji nekoliko godina na području županije nije bilo većeg pomora pčela kao u  susjednim županijama.

Župan Kolar prognozira da će potpore za očuvanje pčelinjeg fonda morati svake godine biti sve veće

Član Upravnog odbora Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Darko Milinković u ime Saveza zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji na ovim potporama i naglasio kako pčelari danas ne mogu bez šećera.

– To je jedan veliki dodatni izdatak za pčelare, osobito u ovo vrijeme kada su porasle cijene. Županija prati pčelare i njihov rad pa nam je i ova potpora pomogla da cijenu meda nismo morali dizati za više od 10 posto – istaknuo je Darko Milinković, ujedno i predsjednik Udruge pčelara Nektar Konjščina.