Kino Krapina poziva sugrađane da se priključe zajedničkom kreiranju izložbe.

Imate li doma staru kino ulaznicu, plakat nekog dragog filma, fotografiju ili tekst vezan uz kino u Krapini? Posudite ‘izložak’ za izložbu koju Kino Krapina i Pučko otvoreno učilište organiziraju uz 100. obljetnicu kinematografije u Krapini.

Počeli u doba nijemog filma

Uz ovu veliku i značajnu obljetnicu pripremaju izložbu o povijesti kina u Krapini. Zato su im dragocjene stvari koje čuvate doma kao uspomenu na najdraži film, prvu ljubav, prvi poljubac u kinu, prvu simpatiju, omiljenog glumca… Sve posuđeno će, obećaju, vratiti.

A kako je sve krenulo? Prije 100 godina, 1923. godine u Krapini je nabavljena prva oprema za prikazivanje filmova još u doba nijemih filmova. Kino je tijekom stoljeća djelovalo na nekoliko lokacija pod raznim nazivima, a 1963. pripojeno je Narodnom sveučilištu Krapina, današnjem Pučkom otvorenom učilište Krapina. Godinama je kino bilo omiljeno mjesto okupljanja, osobito mladih. No, 2005. ugasilo se zbog dotrajale opreme koja više nije mogla prikazivati filmove nove produkcije. Nakon 11-godišnje pauze Kino Krapina je digitalizirano zahvaljujući sredstvima koje je osigurao Grad Krapina i krajem 2016. ponovo otvorilo vrata svojoj publici.

Dođite na Anku, snimanu i u Krapini

Povodom 100. obljetnice kinematografije u Krapini i 15. obljetnice Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u petak, 19. svibnja u 19 sati igra hrvatski dječji igrani film Anka iz 2017., koji je snimljen prema romanu Mate Lovraka Anka Brazilijanka. Priča je to o snazi i moći dječje ljubavi, kroz bajku za djecu i odrasle gdje je prikazan lik djevojčice Anke koju iz sirotišta posvaja bogata rođakinja. Film Anka je dijelom sniman u Krapini na lokacijama Starog grada, a premijera uz gostovanje filmske ekipe bila je među prvim prikazanim filmovima u netom otvorenom digitaliziranom Kinu Krapina.

U mjesecu svibnju, u kojem projektom H15 – 15 godina u našem filmu Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja u Kinu Krapina, prikazat će se film Svećenikova djeca u petak, 26. svibnja te dokumentarni filmovi Buffet željezara i Zvir i Dum spiro spero i Porvenir četvrtkom u 19 sati.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.