Češki film Rituali pobjednik 12. KIKI Festivala

U Zaboku, Krapini i Mariji Bistrici od 4. do 13. listopada održan je Međunarodni festival dječjeg filma.

KIKI organiziraju Društvo Naša djeca Zabok i Građanska organizacije za kulturu (GOKUL). Dječji žiri, Noella Tuđa, Karlo Lukavečki i Dino Balun među 25 filmova iz 22 zemlje svijeta odlučio je glavnu nagradu dodijeliti češkom igranom filmu Rituali redatelja Damiána Vondrášeka.

Edukativno o tabu temama

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dobila su tri animirana filmova, kolumbijski Sikstina Juana Camila Fonnegre, južnokorejski Pećina Jinmana Kima i Jiyounga Chona i češko-francuski film Guska Jana Mike.

Odlična gluma, kutevi snimanja, prikazi likova, stalan osjećaj napetosti i straha, realizam te scenografija i kostimografija presudili su u odabiru pobjedničkoga filma Rituali.

Iz pobjedničkog, češkog igranog filma Rituali

– Riječ je o filmu s odličnim glumcima koji su odlično odigrali svoje uloge te vrlo uvjerljivo predstavili radnju filma. Film govori o nasilju i pridruživanju djece i mladih bandama za zaštitu, no uz prethodnu incijaciju koju trebaju proći da bi mogli postati članovi bande. Zanimljiva je i tema problematične djece koja se okupljaju u bandu. Dinamika filma je dobro osmišljena te film gledatelja drži u napetosti i neizvjesnosti kako postaje sve napetiji, da bi se zatim sve smirilo. Osim kratkog video isječka s mobitela na početku, u filmu nema glazbe, samo zvukovi radnje i likova. Film ima odlično osmišljen tijek događaja te je vrlo poučan jer šalje važnu poruku mladim ljudima da razmisle je li vrijedno činiti loše stvari kako bi bili prihvaćeni u društvo. Uistinu nam se svidjelo što film nije bio na engleskom jeziku nego na češkom – obrazložio je dječji žiri pobjednički odabir.

Mlada publika bila je oduševljena i ovogodišnjim KIKI-jem (Foto: KIKI Festival)

12. izdanjem KIKI je još jednom potvrdio svoj moto kina jednakosti kroz vrsno odabrane filmovima koji se na kreativan, estetski kvalitetan i edukativan način ne libe progovarati o važnim temama današnjice, čak i onima koje su još uvijek tabu teme, komentirali su organizatori Festivala.

– Interes za film potrebno je razvijati od najmlađe dobi, a manifestacije ovog tipa dragocjene su za razvoj naše kulture što potvrđuju brojne poruke zahvale, komentari mladih gledatelja i najave budućih dolazaka, koje organizatorima pristižu iz škola i vrtića diljem Zagorja, te pohvale na širenju KIKI-ja u ostale sredine, gradove i općine koje otvaraju svoja kina, zbog čega su ove godine neke odgojno-obrazovne ustanove po prvi puta sudjelovale na KIKI festivalu – naglasili su organizatori, Društvo Naša djeca Zabok i GOKUL.