Marta Čaržavec, mlada glumica iz Zagorja, snimila je kratkometražni eksperimentalni film čije su polazne točke sloboda i oslobođenje.

Hu te hiže si odrasla. Hu tom dvorišču su rasle najslajše jabuke. Već ih ni. Niti sam ja već pužika… Jemput kad nam smrkne noč bu črna kak črni pes, sviet bu rože gital i žvakal. Jemput kad nam smrkne

Četiri faze života kroz četiri godišnja doba u eksperimentalnom filmu Doba začetnice projekta i glumice Marte Čaržavec, obrta VIZUALIA i režisera Florijana Lacka mogao bi vam pružiti jedinstveno iskustvo gledanja nove forme filma u petak, 13. siječnja u 19.30 u Kinu Toplice u Krapinskim Toplicama.

13 minuta od djetinjstva do starosti

Ovaj kratkometražni eksperimentalni film referira se isključivo na vlastitu formu, prepliće se s novim tehnologijama, a njegova obrada slikovne vizualne i zvučne građe mogla bi zagorskoj kulturnoj sceni pružiti pravo osvježenje.

– Ono što je bila polazna točka filma je sloboda i oslobođenje, dovođenje stvari, situacija, pojava i situacija u neočekivane odnose. U filmu se igramo sjećanjima, sažimamo povijest, povezujemo se s predcima, s onom što je sada i tu, ali i s onim što bi moglo biti, iako je to relevantno. Svaka životna minuta drugačija je od one koja slijedi, svaki naš dan ima svoju ljepotu, svaka životna faza svoju priču… Neke ‘basic’ životne situacije, od djetinjstva do starosti, pokušali smo ukalupiti u 13 minuta sa željom da u gledatelju probudimo emociju, unutarnji kolaps, da mi kao autorski tim nešto pružimo gledatelju koji onda to prima na sebi svojstven način ili s druge strane potpuno odbaci, što je također ‘nešto’ – govore Marta i Florijan.

Scene iz filma Doba (Photo: Privatni album)

– Želimo da smo jedni drugima takozvani protočni bojler. Da ne otkrijemo previše, dođite nam u petak i uplovite zajedno s nama u neki novi, pomalo izvrnut, ali vizualno čaroban svijet – pozivaju Čaržavec i Lacko.

Vrata topličkog kina otvaraju se u 19.20, a upad na premijeru čiji su medijski pokrovitelji Zagorje International i Ni Zagorje malo je besplatan.

Kao uvod u film autorski tim će ga ukratko predstaviti u segmentu forme i sadržaja, a nakon filma u holu kina publika će moći uživati u skromnom mini domjenku u vidu dobre kapljice i fine slastice, ali uz puno ljubavi i u prijateljskom okruženju. Bit će tu i knjiga utisaka u koju će svatko, tko to bude želio, moći upisati svoj doživljaj filma, ali i kritiku.