Slikajući portret Veronike iz kapele sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom obilježeni su Dani europske baštine i dan Veronikine smrti, 17. listopada.

Rijetku prigodu iskušavanja slikanja u mokroj žbuci imalo 19 sudionika radionice zidnoga slikarstva u Dvoru Veliki Tabor. Radionica je organizirana u suradnji s konzervatorom – restauratorom Matijom Deakom iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda.

Matija Deak je sudionicima radionice govorio o povijesti i tehnikama zidnoga slikarstva, a potom se prionulo poslu na već ranije pripremljenim podlogama koje su bile ‘zid u horizontalnom položaju’.

Radionicu je osmislila i organizirala muzejska pedagoginja Kristina Pavlović, a dio ‘fresko slikara’ bili su učenici Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića i Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca, predvođeni učiteljicama likovne kulture i hrvatskog jezika.

Kako je postojala mogućnost i za uključivanje ostalih posjetitelja, nekoliko sudionica odrasle dobi priuštilo si je jedinstveno iskustvo.

– Posebna zahvala ide učiteljici likovne kulture iz Boženi Lacković jer je bila ‘ruka i oko’ jednoj slijepoj polaznici radionice – naglasila je Kristina Pavlović.

S obzirom na veliki interes u Dvoru Tabor najavljuju kako će organizirati još nekoliko radionica zidnoga slikarstva.