Prvi puta u povijesti utihnula je lani. Ovo je druga godina za redom bez tradicionalne ‘Kostelske uskrsne pištole’

Pandemija je učinila svoje. Prekinula zagorsku tradiciju koja je počela 1523. godine. Na Uskrs su zagorskim bregima, Kostelom i pregradskim krajem odjekivali pucnji Keglevićevih stražara.

Pucanj iz pištole – uskrsnuće Isusovo

Bit će, naravno, pucnjeva iz kubure, no daleko je to od tradicije koja potječe iz 16. stoljeća. Na Uskrs se masovno dolazilo u Pregradu, u Kostel. Činilo se to punih 496 godina. Lani je Kostelska kubura prvi put utihnula, zbog koronavirusa šutjet će i na ovogodišnji Uskrs.

Tradicija pucanja iz pištole potječe iz 16. stoljeća dolaskom grofova Keglević na Kostelgrad, burg, u kojem nije bilo crkve ni kapelice već se ona nalazila u podnožju brda.

Grof Keglević došao bi u Kostel u siječnju, ali bi za Uskrs imao običaj dolaziti sa svojim stražarima u crkvu i došao je na ideju da bi za taj najveći kršćanski blagdan mogli čuvati Isusov grob. Župnik i župljani su prihvatili, izvadili pištole i pucali u zrak.

Prema biblijskoj priči, bila je velika grmljavina kada je Isus uskrsnuo, pa se smatra da su upravo pucnji trebali predstavljati tu vremensku nepogodu.

Čuvari Kristova groba

Jučer, na Veliku subotu, povijesna postrojba Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel, čuvala je Kristov grob, baš kao što je svoju stražu prije skoro 500 godina slao i Petar Keglević.

Crkva u svojoj tradiciji čuva veliko blago. Tako je za Veliku subotu karakteristično Vazmeno bdjenje koje se slavi noću, a treba završiti prije svanuća nedjelje. Tada se vjernici okupljaju oko ognja, a svećenik blagoslivlja vatru i po starom običaju ujedno blagoslivlja i kostelske streljače.

Čuvari Isusova groba jučer, na Veliku subotu, obilježili su ovu višestoljetnu tradiciju koju je započeo Petar Keglević

Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak i svršetak. Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine. Narav znaka iziskuje da se svake godine u Vazmenom bdjenju blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska.

Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.