U ovotjednoj emisiji KolibriS gostuje likovni umjetnik Eugen Varzić koji u svom životu i djelovanju spaja različite dijelove Hrvatske

Eugen Varzić rođen je u Đakovu, osnovnu i srednju školu pohađao je u Slavonskom Brodu, diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a živi i radi u Poreču. Izlagao je na 40 samostalnih izložbi i više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan, a njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima, te u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta.

Čovjek u fokusu

– U svom likovnom izrazu pokušavam objediniti mjesto gdje tradicija susreće budućnost. Uvijek sam fokusiran na čovjeka. Komuniciram od čovjeka prema čovjeku kroz sliku. I prazna ulica je čovjek, čovjek koji nije tamo – otkrio je Varzić o svom pogledu na likovni izričaj urednici i voditeljici KolibriSa Sonji Švec Španjol.

Varzić je izlagao na svim relevantnim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Trijenale autoportreta, Trijenale slikarstva – Plavi salon Zadar, Bijenale slikarstva. Surađivao je na raznim umjetničkim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu, Street art Poreč, Mosaic city Poreč, Gusto nel Arte Cortona, Croamtismo ermetico Ferrara. Likovno se usavršavao u Madridu, kod Eloya Moralesa i Antonija Garcije Lopeza.

Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima i u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta. Autor je dvije javne skulpture rađene u tehnici mozaika, Trosjed i Konfin, koji su postavljeni u Poreču, i murala Marino Cettina u Umagu, te Future Freedom u Vukovaru.

Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Hrvatske, 2008. njegov rad ‘Eva’, ciklus Enfer et Paradis, uvršten je u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe autora Gerharda Habarte. Ista slika uvrštena je u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču.

Umjetnost kao disanje

U Londonu 2015. izlagao je u organizaciji USEUM-a, projekta sa sjedištem u Londonu koji predstavlja likovnu umjetnost iz cijelog svijeta i uspješno djeluje duži niz godina kao web platforma za promociju likovnih umjetnosti na svjetskom nivou.

Ušao je u finale projekta Figurativas u organizaciji MEAM Madrid 2018., a iste godine sudjelovao je na skupnoj izložbi ‘Algo más que realismo’ u Zaragozi, na kojoj se okupljaju najbolji suvremeni slikari figurativnog slikarstva iz cijelog svijeta.

Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmom, ilustracijom i izradom slikovnica, vođenjem likovnih radionica i individualnih likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola. Na prvoj TEDxPula konferenciji u Istri održao je govor pod nazivom Umjetnost kao disanje. Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Istri.

– Moj prijatelj me okarakterizirao riječima: ‘Ti uvijek biraš najteži put, al’ taj ti je valjda i najbolji’ – otkrio je Varzić u KolibriSu.

Zašto je odabrao tehniku ulja na platnu, zašto portret, pogledajte na YouTubeu u srijedu, 21. travnja od 20 sati. KolibirS – emisija o kulturi i umjetnosti Sonje Švec Španjol.