Muzej krapinskih neandertalaca i Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (ŠUDIGO) uspješno je povezao edukativan program pod nazivom ‘S NEANDERTALCEM u umjetnosti i dizajnu‘.

Kreativni proces

S ciljem stvaranja veza između Muzeja i Škole, odnosno Muzeja i mladih, osobito onih iz lokalne zajednice, program je pokrenula viša muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić. U programu koji je započeo krajem rujna sudjelovalo je stotinjak učenika i osam nastavnika. Oni su u stalnom postavu Muzeja krapinskih neandertalaca i na Nalazištu Hušnjakovo pronašli nadahnuće za dizajniranje i izradu različitih predmeta.

Učenici su, inspirirani neandertalcem i prapoviješću, korištenjem različitih tehnika, izradili brojne ilustracije, strip, nakit, keramiku, modnu kolekciju, majice s otisnutim ilustracijama, slike po uzoru na špiljsku umjetnost… Grafički su dizajnirali i plakat te deplijan izložbe ‘5. element’ na kojoj će biti prikazani svi rezultati ovog kreativnog procesa.

Nadahnuće antičkim elementima

Neandertalci su prikazani u radovima izrađenima u stilu pop arta, u tehnici crtanja i slikanja. Za otiskivanje zanimljivih ilustracija na tekstilne predmete koristile su se različite tehnike, od transparentne folije i otiskivanja linoreza do sitotiska.

Za rad sa suhom iglom izrađivali su se predlošci na temu ‘Neanderthal memento mori’. Od gline je oblikovano posuđe s prapovijesnim motivima, a koje je oslikavano engobama i u raku tehnici. Nadahnuti paleolitičkom umjetnošću, učenici su slikali životinje iz vremena krapinskih neandertalaca služeći se prirodnim mineralnim i zemljanim pigmentima. Izrađena je kolekcija ‘Peti element’ sa skulpturama čiji su forma, materijal i tekstura nadahnuti antičkim elementima – vatrom, vodom, zemljom i zrakom, te petim elementom ili kvintesencijom.

Izložba u Zaboku

Pri izradi modela korištene su tehnike šivanja, lijepljenja, kaširanja, bojanja i oslikavanja materijala. Radionice su vodili nastavnici Anuška Alfirević, Carmen Bačura Potočić, Ivanka Jagečić, Andreja Hozmec, Aleksandra Mašić Tumpa, Nikola Sinković, Mirjana Smolić i Štefica Zajec Stanić.

Svi rezultati ovog kreativnog procesa bit će prikazani na izložbi ‘5. element’ u Velikoj galeriji Grada Zaboka. Izložba se otvara 13. studenog u 17 sati, a moći će se razgledati do 20. studenog. Dio sjajnih radova pogledajte u galeriji fotografija.