Za 60-ak desinićkih osnovnoškolaca, kojima su se pridružila braća, sestre i posjetitelji Velikog Tabora, zimski praznici bili su prilika za kreativnost, učenje i zabavu.

Već šest godina suradnja Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića i Dvora Veliki Tabor u siječnju rezultira zimskim radionicama. Na kojima djeca biudu upoznata sa zanimljivostima iz povijesti vezanima uz njihov zavičaj.

Kroz igru i zabavu se uči, zar ne?

Na ovogodišnje tri zimske radionice posebna pozornost bila je na krajoliku i ekološkom prostoru u kojem je Veliki Tabor izgrađen, kao i karakterističnim životinjama koje žive u i oko dvora.

Djecu je kroz kviz, fotografije i razne zagonetke muzejska pedagoginja Kristina Pavlović upoznala sa životinjskim svijetom u okruženju, a potom se kreativno djelovalo.

– Cilj je bio ‘stvoriti’ šumu i u nju postaviti životinje. Male, vrijedne ruke radile su od papira, kartona, boja, kartonskih rolica, raznobojnog pausa i drugog materijala leptire, ptice, drveće, grmlje, ovcu, ježeve, vjeverice, žabu, srnu i srndaća, lisice, stršljene, oblake i sunce – opisala je pedagoginja Pavlović.

U tri dana stvorene su dvije šumske diorame. Jednu su napravili učenici 1. i 2. razreda desinićke osnovne škole, u čemu su im pomogle i njihove učiteljice Mirjana Bobinac i Ivana Šimunić Krklec, dok je druga čudesna šuma, drukčijom tehnikom izrade drveća i životinjica, izrasla ispod prstića učenika 3. razreda te prijatelja i posjetitelja Tabora. Njih je usmjeravala učiteljica Božica Mandić.

– Kako Veliki Tabor nije usred mjesta pa da se do njega može doći na jednostavan način, pješice ili javnim prijevozom, roditelji su se pokazali pravim partnerima u organizaciji i osigurali djeci prijevoz do Tabora i natrag. Za okrjepu, iz škole je ravnateljica Anica Karažija dovezla topli čaj i grickalice, a sokove i druge slastice osigurali su domaćini – pohvalila je Pavlović angažman svih koji su se posredno ili neposredno uključili u radionice.