Kuća Klajn u Klanjcu ima svoje stanare, Dunju i Jerka. No oni je ne žele zadržati samo za sebe već dijeliti sa svima.

Na platformi Kickstarter pokrenuli su Crowdfunding kampanju kojom žele prikupiti 375.000 kuna (57.000 dolara) za obnovu i opremanje multifunkcionalne dvorane u Kući Klajn, jedinstvenom prostoru boravka, kreacije i izvedbe u srcu Zagorja.

Gdje caruje mir i njeguje se kreativnost

Dunja i Jerko u Klanjec i u Kuću Klajn uselili su se 2019. Od prvoga dana ta kuća nije samo njihova. Kažu, to je kuća za sve.

– Naša potraga za promjenom kvalitete života postala je potraga za sigurnim mjestom u kojem ćemo se moći razvijati manje opterećeni gradskim dinamikama i politikama, samostalno kreirati posao i biti u većem kontaktu s prirodom i sa sobom. Promjena je postala imperativ, želje su bile krajnje konkretne. Kuća Klajn je našla ime, ideje su postale svakodnevni život, a ispunjenje naših želja tražilo je odgovor ili objašnjenje. Tražilo je našu odgovornost, response-ability i (re)akciju – pričaju Dunja Bovan i Jerko Marčić.

Vizualizacija obnove kina u Kući Klajn

Cilj im je, kažu, izgraditi mjesto u kojem caruje drugarstvo, mjesto u kojem caruje mir i njeguje se kreativnost. Već pri useljenju kuća je postala umjetnička rezidencija s jedinstvenim inkluzivnim prostorom boravka, kreacije i izvedbe. Osnovali su i udrugu Kućni kolektiv s ciljem administrativnog i umjetničkog upravljanja Kućom Klajn te programima koji će tamo biti realizirani.

Kuća Alberta Novaka iz 1937.

Put je već zacrtan bogatom poviješću kuće. Započeo ga je graditelj i prvi vlasnik Albert Novak 1937., klanječka zajednica ga je kroz Narodno sveučilište obogatila i razvijala, a oni su kroz Kućni kolektiv odlučili slijediti taj put, dovoditi ljude u Klanjec, omogućiti im prostor za sigurnost, učenje i stvaranje te građanima Klanjca ponovno otvoriti vrata za kreaciju, slavlje, susret s umjetnošću, sa sobom i s drugima.

Niz je već javnih programa koje su osmislili i proveli u Kući Klajn. Sada žele obnoviti i opremiti multifunkcionalnu dvoranu, ali im je potrebna i vaša pomoć. Uključite se i donirajte OVDJE. Pratite ih na njihovoj internetskoj stranici www.kucaklajn.com i na Facebooku.