‘Nosila je rubac črleni’ prvi je kajkavski film nakon pola stoljeća. Posljednji je snimljen 1970., ‘Tko pjeva zlo ne misli’.

Novi ‘kajkavac’ još nije počeo ni igrati u kinima, a već nosi epitet najveće posvete Hrvatskom zagorju. Filmofili su ga prvi puta vidjeli na ovogodišnjem 69. Pula film festivalu. Film je apsolutno osvojio publiku koja mu je dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule.

Prva projekcija u Krapinskim Toplicama

Napokon jesen, napokon dugoočekivane premijere. Prva svečana projekcije uz gostovanje filmske ekipe je 20. rujna u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema. A potom projekcije u Zagorju: u Krapinskim Toplicama 22. rujna u Kinu Toplice, 24. rujna u Kinu Krapina te 25. u Kinu Zabok.

U duhovitom i zabavnom, vizualno atraktivnom filmu kao glavni protagonisti pojavljuju se sveznajući Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba, a veseloj atmosferi pridonosi glazba Cinkuša i Marka Firsta te songovi koje je napisala scenaristica Sandra Antolić.

Film redatelja Gorana Dukića predstavlja niz živopisnih likova, stanovnika zagorskih sela početkom 90-ih. Sitnim vezom gorko – slatkih zapleta dominiraju drama prve ljubavi brbljave svinje Bebe u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure. Priča je to o ljubavi hrvatske prasice i srpskog nerasta.

Hrvatska prasica i srpski nerast

Godina je 1991. u Zagorju, na radiju se čuju vijesti o ratu, a u pitoresknom mjestašcu među brežuljcima sprema se vjenčanje lokalne puce Ančice, koja se nikako ne može pomiriti da se zbog trudnoće udaje za lokalnog bedaka Renčeka jer zapravo voli mjesnog svećenika. Tješi je njezina kuma, sredovječna Anka, koja joj peče kolače za svadbu, ali ima i svojih problema. Njezina mlada prasica Beba ‘skroz je ponorela’ jer ‘hoče dečka’ i Anka ju je naumila odvesti najboljem rasplodnom nerastu u kraju – izvjesnom Rokiju. Ankin muž nije baš radostan zbog toga. Rokija je, naime, njegov gazda doveo sa stočnog sajma u Srbiji i Ruda bi radije da Bebi nađu ‘nekog našeg dečka’. ‘Kak bu to zgledalo? Sprema se rat, a ti ju vodiš Srbijancu’, negoduje, no Anka ne želi ni čuti njegove prigovore. Vodi Bebu k Rokiju i bok.

Početak je to priče ultrasimpatične romantične komedije ‘Nosila je rubac črleni’. TV i filmska kritičarka Zrinka Pavlić za tportal.hr napisala je da je ‘film je u cijelosti toliko simpatičan, veseo i razigran da vam nakon gledanja može ostati samo smiješak na licu’.

Karte po 25 kuna za Kino Toplice, u koje dolazi i filmska ekipa, rezervirajte na email program@kinotoplice.info. Projekcija počinje u 19 sati. Premijera u Kinu Krapina je u subotu, 24. rujna u 19 sati. I u Krapini ćete se moći družiti s filmskom ekipom. Cijena karte je 27 kuna. U Kinu Zabok film možete pogledati u nedjelju 25. rujna od 20 sati, ali bez gostovanja glumačke ekipe. Cijena ulaznice je 30 kuna.