Gradska galerija Zabok Noć muzeja obilježava na drugačiji način, izložbom i panel diskusijom.

Sedmu godinu zaredom čine to u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću (ŠUDIGO) Zabok. Organizacijski tim škole, Anuška Alfirević, prof. savjetnica, Carmen Baćura Potočić, prof. savjetnica i Božica Šarić, ravnateljica, priredili su izložbu ‘Ispod površine u likovnom stvaralaštvu djece i mladih’ te panel diskusiju ‘Umjetnost između stvarnog i digitalnog u uvjetima globalne krize’.

Platforma za promicanje vizualne kulture

Cilj projekta je objediniti likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije, koje će s radovima učenika Šudiga biti prikazano na reprezentativnoj izložbi. Zadatak projekta je i umrežavanje županijskih škola u području vizualnih umjetnosti te njihovo zajedničko uključivanje u aktualna zbivanja u kulturi i umjetnosti.

Photo: Anuška Alfirević

Izložba će pružit jedinstveni uvid u kreativnost i vizualno stvaralaštvo mladih te na taj način obogatiti kulturni život Zaboka i cijele županije. Cjelokupni projekt je svojevrsna platforma za promicanje vizualne kulture i umjetnosti te poticaj za buduću suradnju među nastavnicima u tom području. Učenici izlagači pod vodstvom mentora imat će jedinstvenu priliku izložiti svoje radove u reprezentativnom galerijskom prostoru te razmjenjivati iskustva i ideje s ostalim sudionicima izložbe. Digitalni katalog učeničkih radova i njegova dostupnost na internetu primjer je komunikacijskog kanala između učenika, mentora i publike.

Oslobođeno svih ograničenja

Autorica teme, profesorica Anuška Alfirević, kaže da je ‘Ispod površine’ pojam koji na prvu asocira na nešto što se događa ispod površine mora, jezera, vode, tla… No značenje je, zapravo, puno kompleksnije i može označavati dublje, prošireno značenje nečega što ćemo tek otkriti isključivo ako ‘zagrebemo’ ispod vidljive nam površine.

Photo: Anuška Alfirević

– Svijet oko sebe doživljavamo svim čulima te osim vizualnim doživljajem, naše je cjelovito zapažanje vezano ponajprije i za taktilni osjećaj, dodir. Taj čudesan svijet koji nam se otvara kada ‘gledamo’ svim čulima, uključujući onima u kojima se intuitivno povezujemo sa stvarnošću, u likovnosti postaje neiscrpan izvor inspiracije. Ispreplićući znanje, emocije i iskustvo, spajamo te elemente u novu stvarnost koja može i ne mora biti povezana s kolektivnim doživljajem svijeta. Umjetnička kreacija tada postaje dvosmjerno obogaćivanje i za autora i za promatrača. Taj jedinstveni preplet u kojem dodirujemo bit ljudskog postojanja oslobođen je svih ograničenja jer daje širinu doživljaja koja je svojstvena samo umjetničkoj sferi – pojašnjava prof. Anuška Alfirević.

Kreiranje zdravije budućnosti

Iako u likovnoj umjetnosti pojam površine često vežemo uz vanjski izgled plohe, vanjski izgled nekog volumena, pojašnjava Alfirević, u ovom kontekstu predstavlja zapravo vanjski sloj našeg identiteta. Istraživši ono što se nalazi ‘ispod’ zapravo dopiremo do duboke povezanosti čovjeka i prirode.

Photo: Anuška Alfirević

– Bilo da prirodu oblikujemo na način da sebe uklapamo u njene procese te se tako doživljavamo kao dio tog impozantnog sustava (na kraju krajeva ljudski je sustav blizak onom životinje ili biljke) ili je naprosto interpretiramo i obogaćujemo svojim individualnim doživljajem. Mijenjajući svijest o važnosti onoga što se zapravo događa ispod površine svakodnevice, na primjer tehnologija u odnosu na prirodu, životne vrijednosti, doživljaj samoga sebe, u svojim djelima možemo kreirati zdraviju i bolju budućnost. Posebno danas kada smo izloženi mnogim izazovima treba voditi računa da upravo ispod površine postoji ljekoviti svijet mašte koji je naše sredstvo u borbi protiv ponekad surove stvarnost – dodaje autorica teme.

Depresija, rođena ispod površine

Prošle je godine dizajnerska agencija Bruketa&Žinić&Grey napravila kampanju istog naziva, ‘Ispod površine’, a ideja se temeljila na činjenici da osobe koje pate od depresije to često uspješno skrivaju od okoline.

Tu dolazimo i do podsjetnika na niz poznatih osoba iz povijesti likovne umjetnosti koji su se borili s depresijom. No upravo je depresija, rođena ispod površine, rađala neka od najblistavijih djela koja su obilježila naše postojanje, djela Vincent Van Gogha, Fride Kahlo, Edvard Muncha, Michelangela…

Photo: Anuška Alfirević

– Zato ovogodišnja tema ne ograničava motivom, već inspirira doživljajem. Bilo da se radi o doslovnom tumačenju s početka teksta, svijetu ispod površine vode ili tla, bilo da interpretira psihološka stanja današnjeg čovjeka ili se bavi povezivanjem čovjeka i prirode. Istražujući svijet ispod površine nanovo spoznajemo da smo i mi mali, ali značajan dio velikog sustava života – zaključuje Anuška Alfirević.

Program u Gradskoj galeriji Zabok u petak, 28. siječnja počinje točno u podne otvaranjem izložbe, a nastavlja se panel diskusijom. Pokrovitelji su Grad Zabok i Krapinsko-zagorska županija, a gosti izložbe su učenici Srednje strukovne škole Varaždin.

Izložba će se moći razgledati do 28. veljače.