Povjerenstvo Jezika, časopisa za kulturu hrvatskog književnog jezika, odabralo je tri nove hrvatske riječi.

Birali su ih između 538 predloženih koliko ih je ove godine prijavljeno na natječaj. Pobijedile su prestrujnik, šećerice i bakroza.

Nasušno potrebno

Autori riječi prestrujnik su Tomislav Meštrović i Ognjen Ožegić. Za novu riječ dobili su prvu nagradu i 600 eura, a prestrujnik je nova hrvatska riječ za adapter.

– Za adapter postoji nekoliko hrvatskih riječi, pretvarač, pretvornik, prilagodnik. Međutim, postoji i najmanje deset različitih vrsta adaptera koji nemaju veze sa strujom. Adapteri za struju, ovi mali za mobitele, tablete i računala, ili se nazivaju adapteri ili strujni adapteri, tako da je prestrujnik’potrebna riječ jer sužava pojam i točno ga određuje, a tvorbeno je i upotrebno spretniji jer je samo jedna riječ – obrazložilo je Prosudbeno povjerenstvo čija je predsjednica dr. Sanda Ham.

Drugu nagradu osvojila je riječ šećerice čiji su autori Leonard Štrac i Izabela Štrac, koji su dobili i 400 eura. Povjerenstvo je ocijenilo kako uz žitarice i uljarice s riječju šećerice sada imamo zajednički naziv za šećernu repu, šećernu trsku, a moguće i kukuruz šećerac, odnosno kukuruz od kojega se radi kukuruzni sirup.

–  I stručnjaci biologije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku smatraju da riječ ima smisla i da ima potrebe za njom – istaknulo je Povjerenstvo.

Treću nagradu osvojila je riječ bakroza kao zamjena za Wilsonovu bolest. Predložili su je Marko Bukna i Martina Pehar i pritom osvojili 200 eura. Hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest naziv je za bolest u koje dolazi do nakupljanje bakra u tkivu. Prema kemijskom elementu berilij naziv je bolesti berilioza.

– Nova riječ bakroza za staru se bolest uklapa u sustav – ocijenilo je Povjerenstvo.

Izazor, zaključaj, znojilište

U užem krugu, osim tri nagrađene, bilo je još 12 riječi: dimodojavnik (detektor dima), izazor (retrovizor), javnozborac/javnozborstvo (PR), krugotok (kružni tok), obrubnik (lajsna), odricajnica (disclaimer, izjava o odricanju od odgovornosti), otpadalište (odlagalište otpada), pridatak (plug in), prijevodnici (titlovi), prikaznik (displej), zaključaj (lockdown) i znojilište (sauna).