Brojne udruge i 27 izlagača oplemenili su ovogodišnji, 20. Medeni sejem u Krapini.

Bilo je tu drvenih suvenira i prigodnih božićnih ukrasa, jaslica i vjenčića, igračaka, licitara i tradicijskih suvenira uz široku paletu domaćih kolača, namaza, pekmeza, zimnica, sokova, domaćih rakija i likera, namaza, bučina ulja…

Podržalo Ministarstvo poljoprivrede

Posjetitelji su osim u medu i mednim specijalitetima mogli mogli uživati i u gljivarskom kotliću Gljivarskog društva Krasnica i ukusnom gulašu koji su pripremali članovi Lovačkog društva Krapina. Sajam je tradicionalno obišao i slavljenički raspoložen gradonačelnik Zoran Gregurović, koji smatra kako je Medeni sejem manifestacija koja se ne smije zaobići.

– Uistinu je prekrasno što imamo tako puno događanja u gradu. Na Medenom sejmu imamo puno izlagača, ali i posjetitelja. Uključili su se naši, ali i drugi OPG-ovi, kao i brojne udruge. Veliko mi je zadovoljstvo i zahvaljujem svim organizatorima, a posebno Ministarstvu poljoprivrede, što je prepoznalo i financijski podržalo ovu manifestaciju pa za sljedeću godinu možemo planirati Sejem na još većoj razini – rekao je Gregurović poželjevši svima dobru zabavu kakva i dolikuje Krapini uoči Dana grada i Župe, koji se slave 6. prosinca.

Humanitarna nota

Odred izviđača Hrvatsko zagorje Krapina već tradicionalno organizira program Krapini za rođendan gdje se svake godine okupi mnoštvo izviđača, a gradonačelnik smatra kako će ovogodišnji nadmašiti sva očekivanja, s obzirom da je u Krapinu stiglo više od 400 izviđača iz cijele Hrvatske.

Mladen Fruk iz Ministarstva poljoprivrede istaknuo je da dugi niz godina Ministarstvo financira ovakve manifestacije i udruge.

– Kroz Strateški plan zajedničke poljoprivredne politike donesen 28. listopada za sektor pčelarstva predviđeno 10 milijuna eura, što će se financirati kroz različite vidove intervencija, kao što su promocija na stranim tržištima, zaštita od bolesti pčela i košnica. Na taj način želimo propagirati važnost meda i pčelarstva u Hrvatskoj i možemo reći da je utjecajem intervencija i programa ruralnog razvoja broj pčelara i proizvodnja meda Hrvatskoj u velikom porastu – komentirao je Mladen Fruk.

Direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak istaknula je da se na Medenom sejmu rado kupuju med i proizvodni od meda, ali i sve ono što se prigodno može staviti pod bor, poput različitih ukrasa i nakita. Bitnim segmentom ove manifestacije ističe njegovu humanitarnu notu budući da prihod od prodaje svojih proizvoda udruge daju u humanitarne svrhe.