Radionicom zdravog kuhanja počeo je novi, V. ciklus projekta ‘Zdravo i fino’ Društva Naša djeca Zabok.

Nove generacije članova Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma tako nastavljaju s ovim nagrađivanim projektom. Vodi ga iskusna i uhodana ekipa volontera DND-a na čelu s voditeljicom radionica zdravoga kuhanja Snježanom Krpes.

Zdravi i fini obroci

U novom ciklusu radionice sudjeluju Anka Ilinčić, Vjekoslav Flegar, Jana Borovčak, Igor Jadan, Anja Kolarić, Mia Hlaban, Melita Hršak, Ana Grah i Lana Repovečki.

Tema radionice bile su namirnice, tehnike pripreme hrane i rezanja, a sve u skladu sa sezonskim principom i uravnoteženim obrocima.

Photo: Mirko Cvjetko

– Ovaj ciklus bit će svojevrstan praktikum jer je vrlo važno da se djeca kroz vještine potrebne u kuhinji i tehnike kuhanja i pripreme hrane, upoznaju sa zdravim i finim obrocima – kaže Jasenka Borovčak, voditeljica projekta i tajnica DND-a.

Za prvi praktikum demonstrirali su različite tehnike rezanja povrća na štapiće i trakice za rižoto u woku, kolutove i polumjesece za pizzu, veće komade voća i povrća za juhu od cvjetače i celera ili desert za kremicu od kuhanih jabuka i narančinog soka te ribanje. Naučili su kratko prženje povrća za wok, kuhanje pod tlakom riže za rižoto, pečenje pizze u pećnici, tostiranje badema i sezama, blendanje zdravih proljetnih smoothieja od banane i maslaca od kikirikija, špinata, naranče, miksanje krem juhe i kremice za desert te kratko kiseljenje sezonske salata od crvenog radiča, matovilca i komadića svježe paprike.

‘Bilo je zabavno i slasno’

– Djeca su puno naučila, zabavila se i bilo im je slasno, a to je najvažnije kod radionice – dodala voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes.

– Bilo mi je fora što smo kuhali na wok tavi i što smo pekli pizzu. Od jela mi se posebno svidjela juha od cvjetače, krema od jabuke i wok – ispričao je Jakov svoje dojmove.

– Radionica kuhanja je bila jako zanimljiva i poučna. Naučila sam nove tehnike kuhanja i rezanja koje će mi dobro doći u životu. Na radionici kuhanja smo imali priliku probati razne namirnice koje možda nismo imali priliku probati, na primjer seitan. Također imamo priliku probati razna nova jela koja su zdrava, a zapravo fina – nadovezala se i Helena.

Photo: Mirko Cvjetko

Cilj projekta ‘Zdravo i fino’ je promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanje zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova životna, vršnjačka edukacija kroz edukativno-kreativne radionice s djecom u osnovnim školama te informiranje o problemu pretilosti kod djece i mladih, koja postaje jedna od bolesti sadašnjice.

Primjer dobre prakse

U partnerstvu sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske organizirat će se Savjetovanje ‘Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme’ u Osijeku i Šibeniku. Stručnjaci iz ovog područja podijelit će znanja i najnovija istraživanja i informacije te primjere dobre prakse kako bi zajedničkim snagama utjecali na promjene u usvajanju zdrave prehrane, zdravih stilova života i prevenciji debljine u djece i mladih.

– ‘Zdravo i fino’ svakako je primjer dobre prakse u promociji zdrave prehrane i zdravih životnih stilova pa je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponovo prepoznalo projekt kao jedan od važnih te ga je financijski i podržalo – zaključila je Jasenka Borovčak.

Prethodni članakDječji vrtić Zipkica dobio certifikat ‘Siguran vrtić’
Sljedeći članakS neandertalcem u animaciji u Muzeju u Krapini