Torta od cijelih jabuka babice Zdenkice Ljutić

Recepti s manifestacije Babičini kolači postaju sve traženiji.

Već 16 godina zagorske bake pripremaju autohtone slastice po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka. Kroz jedinstvenu manifestaciju Krapinsko-zagorske županije promiče se vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomska tradicija Zagorja.

Danas vam donosimo recept za Tortu od cijelih jabuka koju je Zdenkica Ljubić iz Oroslavja ispekla 2017. godine i pobijedila.

Torta od cijelih jabuka

Tijesto

5-6 bjelanjaka
šećera koliko su teški bjelanjci
5-6 žlica brašna

Nadjev

1,5 kg jabuka (jednake veličine)
oko 5 žlica mljevenih oraha
2-3 žlice mlijeka
kristal šećer
cimet

Priprema

Jabuke ogulite, izdubite i napunite udubine orasima pomiješanima sa cimetom i 2-3 žlice mlijeka. Posudu od 3,5 l namazati maslacem, na dno staviti kristal šećer oko prst debelo. Na njega složiti jabuke s otvorom prema dolje i staviti u pećnicu da se jabuke polagano ispeku na 180°C, a šećer karamelizira. Istući bjelanjke u čvrst snijeg, dodajte šećer i brašno. Lagano sve umiješati. Tijesto prelijte preko pečenih jabuka i dalje peći dok biskvit ne bude pečen. Još toplu tortu izvadite iz posude, okrenite i ostavite da se ohladi.

Foto: Babičini kolači
Prethodni članakZagorska županija bilježi veliki skok u indeksu razvijenosti
Sljedeći članakBirališta su otvorena, biramo 151 saborskog zastupnika