Devenice spravljene u loborskom kraju među najboljima su u Hrvatskoj.
Rekao je to na ovogodišnjoj Loborskoj devenici naš omiljeni kuhar Tomislav Špiček. I ove godine manifestacija Loborske devenice pokazala se mjestom očuvanja tradicije loborskog kraja, ali i mjestom spravljanja najfinijih delicija. Spravljanje devenice u loborskom kraju tradicija je od davnina.
Bez oporeka nikaj
Da ta tradicija živi i dalje potvrda je 16 odličnih uzorka pristiglih pred ocjenjivačku komisiju, koja je odabrala najbolju od najboljih. A titulu najbolje ove je godine ponijela Vedrana Pribolšan, jedina žena među natjecateljima. Devenica koju je spravila Pribolšan osvojila je pobjedničkih 114 bodova.
– Više-manje svi sastojci su poznati, a glavni je sastojak oporek. Bitno je i da se stavi hajdina kaša, a ne riža. Naravno da sam pri spravljanju devenice pomno slušala i pratila savjete starih majstora – rekla je pobjednica Vedrana, koja je osim titule dobila i nagradu od 150,00 eura.
Druga nagrada otišla je u ruke Krunoslava Novosela kao i novčana nagrada od 90,00 eura. Krunoslav je za Vedranom zaostao tek jedan bod. Treće mjesto pripalo je Stjepanu Benkoviću te novčana nagrada od 55,00 eura. Podijeljene su i dvije utješne nagrade od 20,00 eura za četvrto mjesto, koje je pripalo Božidaru Rihtar te peto na kojem se našao Marko Bezak.
Jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara Tomislav Špiček potvrdio je da su devenice spravljene u ovom kraju među najboljima u Hrvatskoj.
– Devenice su bile dobre i jedina mala kritika što je ove godine bilo nešto manje uzoraka, a ja sam osobno spreman probati i ocijeniti ih puno više. Također, još jednom poruka je da se u devenice ne stavlja riža već heljda ili ječam. U konačnici sve devenice su bile jako dobre i zaista ukusne. Hvala vam na trudu jer ovdje u Loboru zaista spravljate vrhunske devenice. Cijenim taj vaš trud i od srca hvala svima – poručio je proslavljeni hrvatski kuhar Tomislav Špiček.
Uz njega u ocjenjivačkoj komisiji bili su Josipa Sedak, Ankica Petrinec, Nikola Lesičar i Mario Labaš. Načelnica Lobora i saborska zastupnica Ljubica Jembrih naglasila je kako je ovo još jedna manifestacija u ‘malom’ Loboru, koja je nadaleko poznata, pa čak i izvan Krapinsko-zagorske županije.
– Iako nas današnji stil života jednostavno prisiljava da mijenjamo svoje svakodnevne navike, ne tako davno spravljanje devenica u svakom kućanstvu u ovom kraju bilo je nešto obično i najnormalnije. Nažalost, i te navike se mijenjaju. Ova manifestacija pokazuje da u Loboru postoje stari majstori koji mogu pripremiti vrhunsku deliciju. Ono što veseli da imamo i mlade snage koje žele nastaviti tradiciju. Ovo natjecanje nije samo tko može bolje pripremiti vrhunsku deliciju ovog kraja. Ovo je napor svih nas da u današnjem užurbanom ritmu sačuvamo naš identitet, tradiciju i običaje i mislim da u tome uspijevamo – poručila je Ljubica Jembrih.