Radi se isključivo od domaćih namirnica, sira, mlijeka, putra i hajdinog brašna.

Pri Zavodu za intelektualno vlasništvo 2014. godine zaštićen je jamstvenim žigom zahvaljujući članicama Udruge žena Općine Vidovec. Vidovečki gibanik postao je jedan od promotora vidovečkog kraja.

Tajna je u omjeru

Riječ je o tradicionalnom težačkom jelu čija kvaliteta je upravo u domaćim namirnicama i višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji vidovečkog kraja.

– I dan danas nastojimo raditi s domaćim namirnicama, od sira, mlijeka, putra te hajdinog brašna. Priprema je dosta zahtjevna jer se gibalo treba pripremiti, žemlje treba prethodno umočiti u mlijeko tako da je samo gibalo dosta rijetke strukture. Nakon toga stavljaju se gris, tikva, sol i šećer u omjeru koji kako kome odgovara i tu je onda tajna, je li je dobar, bolji ili najbolji. U vidovečkim kuhinjama taj se kolač još uvijek često sprema jer sve svečanosti, kao što su pričesti, krizme i rođendani, bez gibanika ne mogu proći. Jamstveni žig koji smo dobili nam je ponos te ujedno i obveza da i dalje čuvamo i promoviramo naš gibanik – predstavila je ovaj težački kolač predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak.

Načelnik Općine Bruno Hranić istaknuo je kako je upravo Općina bila inicijator zaštite vidovečkog gibanika.

– U Udruzi žena našli smo jako dobrog partnera i možemo biti ponosni na ovaj naš kolač. Ono što nam slijedi je i njegova prezentacija izvan granica države. Prezentacija je dobra prilika da se ljudi iz Varaždinske županije upoznaju s načinom izrade. Važnost ovakve prezentacije ove je godine prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je radionice i predstavljanja vidovečkog gibanika sufinanciralo sa 20.000 kuna – istaknuo je načelnik Hranić otkrivši kako u posljednje vrijeme dobivaju sve više upita ugostitelja diljem Varaždinske županije, koji bi vidovečki gibanik željeli uvrstiti u ponudu svojih restorana.

Žele ga i restorani

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec na predstavljanju Vidovečkog gibanika izrazila je zadovoljstvo što je još jedan zaštićeni proizvod Varaždinske županije našao svoj put prema ljubiteljima tradicije i kvalitetne gastronomije. Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek najavio je kako bi do kraja godine svjetlo dana mogla ugledati i monografija posvećena upravo vidovečkom gibaniku.

Podršku predstavljanju vidovečkog gibanika dao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, članice Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave hajdina, dok su atmosferu kroz pjesmu i ples dodatno podigli i tamburaši KUD-a Hajdina.