Filmska pismenost, edukacija za učitelje i nastavnike

U Pučkom otvorenom učilištu u Krapini održat će se edukacija o filmskoj pismenosti.

Organizira je POU Krapina u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom u četvrtak, 22. veljače od 10 do 16 sati. Edukacija Filmska – ispred i iza ekrana, namijenjena je učiteljima i nastavnicima s područja Krapinsko-zagorske županije. Voditi će je izv. prof. dr. sc. Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije iz područja dječje književnosti i medija.

Sudionici će se na edukaciji upoznati s teorijskim uporištima o filmskoj pismenosti, dobiti praktične primjere aktivnosti za razvoj filmske pismenosti učenika mlađih i starijih razreda osnovnih škola te smjernice razvoja filmske pismenosti u okviru nastavnog predmeta Hrvatski jezik.

Projektom filmske pismenosti Hrvatskog audiovizualnog centra obuhvaćene su sve djelatnosti centra kojima je namjera dugoročno unapređenje suradnje između audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora u Hrvatskoj, a s ciljem povećanja kvantitete i kvalitete nastave filma, odnosno s ciljem poticanja i promicanja filmske i audiovizualne pismenosti.

Filmska pismenost je sposobnost razumijevanja, analize i interpretacije filmskog jezika i specifičnih obilježja filma kao umjetnosti i medija, kinematografije kao kulturne, socijalne i komunikacijske činjenice te drugih pojmova i fenomena koji su predmet proučavanja filmološke znanosti općenito.