Kak taubeka dva, ljubavno radni vikend u Dvoru Veliki Tabor

Muzej Dvor Veliki Tabor pripremio je edukativno-zabavne radionice povodom Valentinova.

Ove subote i nedjelje, 17. i 18. veljače od 12 do 14 sati organiziraju dvije radionice, Kak taubeka dva i Tragom taborgradskih legendi.

Na radionici Kak taubeka dva sudionici će oslikavati gipsani reljef goluba koji je nekoć kao ukrasni detalj krasio ormare, ogledala, satove, dovratnike, zidove i trijemove kuća. Golubovi su zbog svoje odanosti partneru i obitelji neizostavni simbol Dana zaljubljenih. Cijelog su života neraskidivo vezani uz svoje odabranike te vrlo požrtvovni u obavezama i brizi oko gnijezda i mladih. Radionica je namijenjena svim uzrastima, a dobrodošle su obitelji kao i pojedinci. Svoje uratke sudionici će ponijeti kućama. Autorica i voditeljica radionice je Andrea Brlobuš.

Radionica Tragom taborgradskih legendi bit će posvećena dvjema ljubavnim pričama. Prva je usmena predaja o nesretnoj ljubavi niže plemkinje Veronike Desinićke i velikaša Fridrika II. Celjskog, koja je kao nematerijalno kulturno dobro 2014. upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ništa manje atraktivna nije ni popularna srednjovjekovna legenda o Meluzini, fantastičnoj dvorepoj vili, čiji lik krasi pećnjake najljepše velikotaborske kaljeve peći. Zašto ni priča o ljubavi vile Meluzine i viteza Raymondinea nema sretan završetak, posjetitelji će moći saznati u prvom dijelu radionice na kojem će ih s legendama upoznati voditeljica radionice Renata Dečman. Sudionici radionice potom će provjeriti usvojeno znanje natjecanjem u kvizu te rješavanjem radnih listića.

Radionice su besplatne, a ulaz u Muzej naplaćuje se prema redovnom cjeniku.