Jela od varaždinskog zelja, ludbreškog hrena, heljde, bučinog ulja…
Varaždinska županija sve je prepoznatljivija kao atraktivna turistička destinacija. Njezina bogata enogastronomska ponuda igra važnu ulogu u tom rastu. O toj ponudi govorilo se prilikom najave manifestacije 8. Dani okusa varaždinskog kraja, koji će se održati u 15 ugostiteljskih objekata. Svi oni nositelji su standarda Okusi tradicije varaždinskoga kraja.
Od 4. do 13. travnja ti će restorani kroz posebno osmišljene menije predstaviti bogatstvo okusa i mirisa našega kraja, koristeći isključivo lokalne i autohtone sastojke.
– Drago nam je da početkom proljeća naši restorani ponovno oživljavaju tradicijske okuse i mirise. Cilj nam je sačuvati tradiciju kroz izvorne namirnice, ali i ponuditi gostima moderna kulinarska rješenja inspirirana bogatom gastronomskom baštinom – rekao je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.
Riznica zaštićenih proizvoda
Dani okusa izvrsna prilika su za lokalno stanovništvo i posjetitelje da uživaju u vrhunskim jelima po promotivnim cijenama od 19 i 25 eura za meni u tri slijeda.
– Dani okusa nisu samo gastronomska manifestacija. Oni su dokaz snage kontinentalnog turizma i uspješnog brendiranja Varaždinske županije kao regije koja njeguje i promiče svoju tradiciju. Projekt koji je krenuo iz Varaždina danas okuplja 11 županijskih turističkih zajednica koje su prepoznale važnost očuvanja i promocije lokalne gastronomije. Posjetitelji će moći uživati u jelima pripremljenima od varaždinskog zelja, ludbreškog hrena, heljde, bučinog ulja i drugih visokokvalitetnih domaćih sastojaka – najavio je Borislav Šimenc, voditelj projekta Okusi hrvatske tradicije.
Dugoročni cilj manifestacije je osigurati da svaki restoran u Varaždinskoj županiji u svojoj ponudi ima barem nekoliko jela baziranih na tradicijskim namirnicama. A da je Varaždinska županija prava riznica zaštićenih proizvoda naglasila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.
– Varaždinska županija je destinacija u kojoj se gastronomija ne samo kuša, već i doživljava. Drago mi je što možemo najaviti manifestaciju koja već osmu godinu zaredom poziva na uživanje u autentičnim gastro doživljajima. Uvjerena sam kako će svaki od restorana svojim posjetiteljima ponuditi jedinstveno putovanje kroz povijest i tradiciju varaždinskog kulinarstva, spajajući provjerene recepture s našim najboljim lokalnim sastojcima – rekla je Silvija Zagorec.
Manifestacija će se održati u restoranima Arabela, August, Bedem, Bernarda, Geno, Grešna pilnica, Hotel Trakošćan, Hotel Varaždin, Šanjek, Verglec, Vila Toplissa, Zlatne gorice, Žmah, Zalogajnici Šanjek i Kavani Grofica Marica.