Noć noćnih leptira: U Zagorju ih ima 1336 vrsta

U četvrtak, 20. lipnja u Radoboju je Noć noćnih leptira.

Organiziraju je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno i Općina Radoboj od 20.30 do 23 sata.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina kukaca, a u Hrvatskoj možemo susresti više od 3000 različitih vrsta. U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 1336 vrsta noćnih leptira. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Ipak, istina je sasvim obratna. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i veličinom. I najveći i najmanji leptiri na području Europe spadaju baš u noćne leptire.

Foto: JU Zagorje zeleno

– Cilj je ove manifestacije približiti čarobni svijet noćnih leptira široj javnosti te prikupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, a to se posebice odnosi na leptire vlažnih staništa poput močvara ili izrazito termofilnih travnjaka – kažu u JU Zagorje zeleno.

Posebno pozivaju mlađe generacije da se pridruže ovoj manifestaciji.

Foto: JU Zagorje zeleno

– Imat će priliku promatrati i fotografirati noćne leptire na šest do 20 svjetlosnih šatora piramida, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki. Ponesite sa sobom svjetiljku, fotoaparat, topliju odjeću i prikladnu obuću – poručuju iz Zagorja zelenog.

Voditelji radionice su Stanislav Gomboc i Mladen Zadravec. Za dodatna pitanja obratite se na mail info@zagorje-priroda.hr ili na broj 049/315 060.

U slučaju kiše promatranje leptira se odgađa.