Dvor Veliki Tabor u Desiniću od 10. do 12. srpnja bit će domaćin 18. Tabor Film Festivala, međunarodnog festivala kratkometražnog filma

Ove godine, ZFF organizatore je stavila pred izazov fleksibilnog planiranja festivalskih aktivnosti. Osamnaestogodišnjaku su skratili slavlje za jedan dan, pa će se program odvijati u tri dana i u manjem opsegu, što uključuje i ograničen broj posjetitelja.

Premijere i nova lica

‘Novo normalno’ postavilo je i brojna pravila i ograničenja.

– Nažalost, mnogi najavljeni gosti iz inozemstva neće moći doći na naš taborski breg, a i dio žirija filmove će ocjenjivati iz sigurnosti vlastitih domova – najavljuje Nenad Borovčak, direktor Festivala.

U glavnom, natjecateljskom filmskom programu predstavit će selekciju najboljih kratkometražnih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta u kinodvoranama Rustica i Tabor Varosh. Međunarodna i domaća konkurencija donose mnoge premijerne naslove, nova redateljska lica, ali i stare taborske znance.

Popratni filmski program sastoji se od dviju retrospektiva u kojima će se predstaviti filmsko stvaralaštvo prošlogodišnjeg pobjednika u međunarodnoj konkurenciji Petera Cerovšeka te filmove Anne Vasof, grčke redateljice s austrijskom adresom.

Tajna veza glazbe i Tabora

U programu Zagorski specijal, kojim se istražuju veze Hrvatskog zagorja i filma, bit će prikazan dokumentarni film o kongresu slobodne improvizacijske glazbe Improcon, koji će otkriti dugogodišnju tajnu vezu glazbe i ambijenta dvorca Veliki Tabor. Zabavnu i opuštenu atmosferu donosi Noć žive publike u kojoj se filmovi gledaju uz puno smijeha i navijačkog elana, a u ulozi voditelja ponovo će se pridružiti Mario Kovač.

– Ni ove godine nismo zaboravili na najmlađe filmoljupce, koji će u vikend-matineji gledati izbor najboljih filmova s festivala KIKI, Međunarodnog festivala dječjeg filma – istaknuo je Borovčak.

Koncertni i glazbeni program ostao je pretežno u domaćim okvirima zbog situacije s korona virusom, uz dvije iznimke. Na Taboru će posjetitelje nastupom počastiti Chris Eckman, legenda svjetske glazbene scene s dugogodišnjim stažem u bendovima The Walkabauts, The Strange i Dirtmusic. Uz ovog Amerikanca s ljubljanskom adresom, iz Slovenije dolazi i sjajan bend Lelee.

Nova povezivanja

Višestruki dobitnik Porina, bluesman i virtuoz usne harmonike Tomislav Goluban vraća  se na festival nakon 17 godina.

– Veselimo se što glazbeno ugošćujemo i Đutka, našega taborskog volonterskog veterana. Ove ćemo godine uživati i uz atmosferični dream pop band Daisy Dives, a predfestivalski vikend u Grešnoj gorici obilježit će nastup Mokrog Nenada. Za naše drage goste, koji ni nakon projekcija i koncerata ne žele prestati plesati, pobrinut će se DJ Mario Kovač i naš umjetnički direktor festivala DJ Anikulapo – dodao je direktor Festivala Nenad Borovčak.

Trodnevni program možete pogledati na službenim stranicama Tabor Film Festivala. Zapratiti ih možete i na njihovoj Facebook stranici.