Četvrtu godinu zaredom loborska Udruga Sveta Ana organizirala je humanitarnu akciju Božićna vila.

Darivano je 150 djece iz socijalno ugroženih obitelji. Potaknuti velikim odazivom i interesom prethodnih godina, ali i neizmjernom srećom na licima djece, Udruga Sveta Ana ove je godine darivala djecu iz Udruge, ali i djecu iz čak osam osnovnih škola, Franje Horvata Kiša Lobor, Ante Kovačića Zlatar, Mače, Zlatar Bistrica, Ljudevit Gaj Mihovljan, Konjščina, Budinščina i Bedekovčina.

Iz neformalnog razgovora u djelo

Kako je pojasnila predsjednica Udruge Mateja Posarić, kako bi građani postali Božićna vila sve što je bilo potrebno je odabrati redni broj djeteta kojem su imali prigodu uljepšati blagdane. Najčešće su darovali slatkiše, igračke, odjeću, školski pribor, a predsjednica Posarić naglasila je kako i najmanji dar izmami najveći osmijeh na dječja lica.

– Ideja je potekla je iz neformalnog razgovora kojeg smo na kraju proveli u djelo. S obzirom da stvarno postoje oni koji, nažalost, neće provesti blagdane u obilju, odlučili smo im barem malo uljepšati ovo božićno vrijeme i razveseliti ih s malim znakovima pažnje – rekla je Posarić.

Naglasila je kako su ravnatelji osnovnih škola oduševljeni inicijativom te uvijek presretni prikupljaju popise djece kojima je ovo zaista potrebno.

– Fokus je na tome da su to djeca koja ne očekuju ništa, jer i jedan od uvjeta za uključivanje u akciju je da je dijete iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, a svaki ih dar razveseli. Ne znam kojim bih riječima opisala njihovo oduševljenje – rekla je Posarić.

Kako izrasti u dobre ljude

Prethodnih godina odaziv je bio velik, a darovi su dolazili iz cijele Krapinsko-zagorske županije te susjednih županija i gradova, ali i iz inozemstva, a ove godine se sve ponovilo. U samo 10-ak dana 150-ero djece pronašlo je svoje ‘Božićne vile’.

– Ponosna sam kad vidim veliki odaziv, ali i na činjenicu da je u nama još uvijek prisutna ljudskost i empatija, te da se ljudi uključuju u akcije za potrebite kojih, nažalost, ima sve više – naglasila je Mateja Posarić.

Da je riječ o jednoj hvalevrijednoj akciji, potvrdila je i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih naglasivši kako uvijek rado sudjeluju u svim aktivnostima koje Udruga provodi, a suradnja je i više nego dobra.

– Udruga Sveta Ana je nositelj velikog broja aktivnosti u našoj općini i redovito prepoznaje potrebu za humanitarnim djelovanjem. Velika je važnost djelovanja ovakvih i sličnih udruga, a u ovoj prekrasnoj akciji Udruga pomaže našim najpotrebitijim mališanima koje ujedno i od malih nogu uči kako da izrastu u dobre ljude velikog srca – kazala je načelnica Jembrih.