Sara Premerl Peštaj bila je predstavnica Dječjega gradskog vijeća Grada Zaboka na 3. Susretu Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske.

Od 26. do 28. studenog u organizaciji Društva Naša djeca Opatija održan je 3. susret NEF-a Hrvatske na kojem su sudjelovala djeca, članovi 1. saziva NEF-a iz Čabra, Nove Gradiške, Opatije, Pregrade, Velike Gorice i Zaboka te vijećnici XIII. saziva DGV-a Opatija.

Za dječji glas u Europskoj uniji

Na NEF-u su održane raznovrsne radionice o dječjim pravima i aktivnom sudjelovanju u sklopu projekta ‘Za dječji glas u Europskoj uniji’ na teme u kakvoj Europi djeca žele živjeti te izrada smjernica za obilježavanje Dana Europe 2022. u dječjim vijećima i dječjim forumima mreže Saveza DND Hrvatske. Bavili su se i temom mentalno zdravlje djece, izradili su kriterije za novi saziv NEF-a, družili su se uz film, a večeri proveli u šetnji Opatijom bajnom, koja sjaji punim adventskim sjajem.

U sklopu susreta održana je proslava 20 godina aktivne dječje participacije u Gradu Opatiji, gradu prijatelju djece. DND Opatija predstavilo je dugogodišnji predan rad na polju aktivne dječje participacije te domaće i međunarodne uspjehe DGV-a Opatija.

Raznovrstan program 3. Susreta NEF-a Hrvatske završen je radionicom Zdravo i fino Društva Naša djeca Zabok, uz Međunarodnu godinu voća i povrća. Članica Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok Sara Premerl Peštaj i voditeljica Jasenka Borovčak predstavile su kroz dramske igre, igre asocijacije, lonac zdravih i nezdravih namirnica, zamjenu nezdravih u zdrave jelovnike i filma Foodiva u akciji sve aktivnosti europsko nagrađivanog projekta Zdravo i fino.

Zdrava prehrana, temelj zdravlja

– Cilj projekta je edukacija djece o zdravoj prehrani, kao jednom od temelja zdravlja. Voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes održala je predavanje o dobrobiti voća i povrća u dnevnim obrocima. Nažalost, zadnja istraživanja u Hrvatskoj ukazuju da samo jedno od tri djeteta svakodnevno konzumira voće, jedno od petero djece povrće, a preporučeni dnevni unos je 300 do 500 grama – istaknula je Jasenka Borovčak.

– Mladi NEF-ovci i za ovu su temu pokazali veliki interes i aktivno sudjelovanje te su proširili svoja znanja o prehrani i čuli korisne informacije. Na kraju su degustirali zdravi smoothie na temu voća i povrća, a tražila se i čaša više ovog zdravog napitka – zadovoljna je reakcijom djece Jasenka Borovčak, voditeljica projekta i tajnica DND-a Zabok.