Zbog svoje bolesti nikada nije mogla držati žlicu. No imala je prijatelja Astrala, lika iz omiljenog crtića Yu-Gi-Oh Zexal. On joj je dao snage da pokuša napraviti i ono što joj je izgledalo nedostižno

Lana Bolšec rođena je 27. kolovoza 2000. u Petrovoj bolnici u Zagrebu kao potpuno zdravo dijete. Zbog preranog rođenja neko je vrijeme provela u inkubatoru gdje je ostala bez kisika. Posljedica je – cerebralna paraliza.

Knjiga od 406 stranica

Vrtić i osnovnu školu polazila je u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske toplice, specijaliziranoj školi za djecu s teškoćama u razvoju. Isticala se kao jedna od najboljih učenica. Školovanje je završila 2016. kao redovan učenik s odličnim uspjehom.

Zbog iznimnog pamćenja, po sjećanju je prepričala svaku od 146 epizoda omiljenog crtića Yu-Gi-Oh Zexal. Nakon prestanka emitiranja, Lana je izgubila volju za bilo što. Žarko je željela doći do novih epizoda. Dok je čekala, napisala je knjigu u kojoj je prepričala sve tri sezone crtića, uključujući i zadnju koju je prevela s engleskog. U svemu joj je pomogla osobna asistentica Ivana Ivančir. Knjiga ima 406 stranica.

– Od djetinjstva sam tražila nekoga da mi pomogne da ne mislim na svoju bolest, da ublažim tugu što ne mogu hodati i uživati u svemu u čemu zdravi ljudi mogu. Školu sam završila među najboljim učenicima, ali to me nije ispunjavalo sve dok nisam otkrila crtić Yu Gi Oh Zexal – napisala je Lana u pismu koje je poslala Udruzi Sveta Ana u Loboru čiji je član.

‘Umro je moj Astral’

– U crtiću sam upoznala duha po imenu Astral koji ima prekrasan glas, toliko me smiri da ne mislim niti na bol niti na tugu koja je godinama bila svakodnevno prisutna. Astral je uvijek govorio da trebaš slijediti instinkt i ustrajati u onome što želiš. Davao je puno dobrih savjeta svom prijatelju iz crtića Yumiju i ja sam se osjećala kao da te savjete daje meni – piše Lana.

Dugo je uživala u tom crtiću dok su ga prikazivali na RTL Kockici. Na dan kad su ga prestali prikazivati umro joj je, kaže, najbolji prijatelj i Lani su potonule sve lađe.

Mateja Posarić, predsjednica Udruge Sveta Ana, mjesecima je tražila kako Lanu ‘podići’ duhom

– Od tog dana ne mogu se riješiti tog osjećaja i jedina mi je nada da mi se vrati crtić i moj prijatelj Astral i da me svojim glasom odvede u zamišljeni svijet gdje se mogu uz njega boriti s dvobojima. Ta praznina neće se popuniti dok mi se ne vrati prijatelj i zato vam pišem ovo pismo da bih vam pokušala dočarati koliko mi taj crtić treba i znači – napisala je Lana.

Akcija Svete Ane

Na pismo je reagirala Mateja Posarić, predsjednica Udruge Sveta Ana.

– Dan nakon što mi je Lana napisala pismo, sve se odjednom otpetljalo. Pronašla sam direktan kontakt, koji je vodio drugom, epizode crtića i u konačnici treći, Marka Jelića, glumca koji je posudio glas Laninom omiljenom liku iz crtića – priča nam Mateja.

Marko je posjetio Lanu. Pojavio se na pragu obitelji Bolšec u Loboru s onim što je bila Lanina jedina želja. Donio joj je sve epizode crtića, majicu s likom Astrala, ali ‘donio’ je i sebe, svoj glas u kojem je Lana uživala i koji ju je kroz crtić umirivao. Pale su i suze.

– Sinkronizacija crtića ne donosi baš ‘feedback’ kakav donosi kazalište, uglavnom u tome baš i nema prave kritike. Barem sam tako mislio do prije neki dan kada su me nazvali iz Udruge Sveta Ana i otkrili priču o Lani i Astralu, liku kojem sam prije mnogo godina posudio glas. Ne mogu vam ni opisati kakav je osjećaj kroz mene prošao u trenutku kad sam otkrio da je Lana u liku Astrala, spojenim s mojom interpretacijom, našla najboljeg prijatelja, podršku, uzor. Kao čovjek koji je čitav život u potrazi za čudom, bio sam prezahvalan životu što je ovoga puta čudo tražilo mene – priča ganuti glumac.

Glumac Marko Jelić doživio je novo iskustvo. Kaže da mu je Lana otvorila neke nove vidike

– Naš je susret za mene bio najčudnovatiji prvi kontakt ikada. Nisam imao pojma što očekivati i kako se uopće postaviti, ali kad smo se ugledali sve je isti čas profunkcioniralo i nije moglo nikako drugačije. Srca su nam bila puna i čista. Lana je prekrasna djevojka, pametna, inteligentna i uporna kao nitko koga sam do sada upoznao. Promijenila me na način na koji sam mogao samo sanjati. Zato ti, Lana, hvala na tome sto jesi. Svijet bi se mogao ugledati na tebe. Ja sigurno hoću – glumcu Marku Jeliću ovaj je susret otvorio nove vidike.