Projekt Zdravo i fino Društva Naša djeca Zabok krenuo je u VI. ciklus radionicom zdravog kuhanja.

Promovirali su i novu kuharicu, Kuharski vodič za ne(znalce). A kako izgleda kada djeca kuhaju, mijese, režu, sjeckaju, pirjaju, kombiniraju voće i povrće, ocat i začine, hranu i okuse, pokazali su na radionicama zdravog kuhanja.

Grah varivo u novom ruhu

Na meniju se našlo za svakoga ponešto, zobeni keksi, kakao, čaj za početak dana, za ručak domaće grah varivo, tradicionalno zagorsko jelo u novom ruhu, domaće tortilje, povrće u woku, namaz od slanutka, bijeli umak od indijskih oraščića, orijentalni za’atar umak (sjemenke sezama, majčina dušica, origano), zapečene palačinke s gljivama, porilukom i špinatom, povrtno voćna salata od crvenog kupusa, koromača i manga, slatke zdrave palačinke s namazom od lješnjaka i domaćim pekmezima od marelica i smokava te čokoladni mousse od avokada s kompotom od višanja.

Foto: Luka Smuk

Radionicu kuhanja vodila je Snježani Krpes s uhodanom kuharskom ekipom, Vjekoslavom Flegarom, Anjom Kolarić, Janom Borovčak, Andrejom Šagud, Dorom Krznar, Nedom Novosel i Vanjom Strabić. Svojim su fotografskim i video okom sve zabilježili fotograf Luka Smuk i TikToker Igor Jadan.

Kuharski vodiča za (ne)znalce predstavljen je uz izložbu žičanih ilustracija Ane Kaić Lacković (Foto: Luka Smuk)

– Kako bismo djeci i roditeljima približili tehnike kuhanja i pripremu jela odlučili smo se nakon svih ranijih kuharica i za ovaj Kuharski vodič za (ne)znalce. Time smo se na neki način vratili na početak, na osnove koje su svakako jako bitne za djecu koja se možda i  prvi put susreću s pripremom hrane, kuhanjem te priborom i opremom u kuhinji – komentirala je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

Autorica publikacije Snježana Krpes istaknula je da je kuharica-vodič svojevrstan kuharski priručnik kojim se želi potaknuti djecu i odrasle, s manje ili više kuharskog iskustva, da tu važnu životnu vještinu usavrše na osnovu recepta i detaljno opisanih načina kuhanja i tehnika rezanja.

Bez jaja, bez brašna, bez mlijeka

Na radionicama su se djeca upoznala s raznovrsnim namirnicama, termičkom obradom i sirovim načinom. Koristili su sav kuhinjski pribor, opremu i pomagala, tehnike pripreme i rezanja namirnica te tako zakoračili u čudesan svijet kuhanja kroz edukaciju i praktikum o pravilnoj i zdravoj prehrani na zabavan način.

Zato ovaj kuharski vodič pršti opisima što je to blanširanje, kratko kuhanje, kuhanje na pari, kratko prženje, kuhanje u istom loncu, pečenje na žaru, tostiranje, mariniranje… Ili kako napraviti štapiće, kockice, ploške kao i slastice bez pečenja, bez jaja, brašna i mlijeka.

– Cilj europsko nagrađivanog projekta Zdravo i fino jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o sve većem problemu pretilosti djece i mladih. Tijekom ožujka organizirat će se pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog, a u travnju savjetovanje Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme u partnerstvu sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske – najavila je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

Prethodni članakPsa Tajka iz provalije duboke 15 metara spasili vatrogasci
Sljedeći članakMladi karate borci iz Zaprešića na Krokić kupu osvojili 11 medalja