Proglašeni najčitatelji Krapinsko-zagorske županije

U Osnovnoj školi Ante Kovačić u Zlataru dodijeljene su nagrade Denis Vincek.

Nagrada se dodjeljuje jednom na godinu članu narodnih knjižnica koje djeluju na području Krapinsko-zagorske županije, koji svojim primjerom promiče knjige i čitanje. Ustanovilo ju je Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Osnovnom školom Ante Kovačića iz Zlatara.

Ove su godine nagrade za najčitatelja primili Lukas Čulig (Gradska knjižnica Oroslavje), Josipa Vnuk (Gradska knjižnica Pregrada), Zdenka Balagović (Gradska knjižnica Ksavera Šandora Gjalskoga Zabok), Jadranka Kos (Gradska knjižnica i čitaonica Antun Mihanović Klanjec), Miljenko Peretin (Gradska knjižnica Zlatar), Antonija Kruhak (Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica), Ivana Čehulić (Gradska knjižnica Bedekovčina), Dragica Crnogaj (Općinska knjižnica i čitaonica Sveti Križ Začretje), Dora Drašković (Gradska knjižnica Krapina), Biserka Mihelčić (Pučko otvoreno učilište Donja Stubica, Knjižnica i čitaonica), Sandra Vurušić (Općinska knjižnica Krapinske Toplice) i Božica Kralj (Općinska knjižnica Stubičke Toplice).

Dodjela nagrada Denis Vincek održana je pod pokroviteljstvom župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, u čije je ime proglašenju dobitnika prisustvovala njegova zamjenica Jasna Petek.

– Želim vam da nastavite čitati i da nastavite uranjati u nove svjetove i ogromna prostranstva koja vam otvaraju knjige. Nadam se da ćete se družiti sljedeće godine i one sljedeće te da ću možda, samo možda, jednom i ja biti među dobitnicima ove nagrade – rekla im je Jasna Petek, koja je ovom prilikom posebno istaknula i ulogu ravnateljica i ravnatelja knjižnica koji svojoj zajednici doprinose i radom u knjižnici i brojnim aktivnostima izvan knjižnice.

Najčitatelje i predstavnike zagorskih knjižnica pozdravili su i predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Jasenka Pleško, potpredsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva i predsjednica Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije Branka Tuđa Kanceljak, ravnatelj OŠ Ante Kovačića Zlatar Marijan Posarić te voditelj projekta Davor Žažar.

Nagrada Denis Vincek je nazvana u spomen na prerano preminulog knjižničara Denisa Vinceka iz Pregrade, koji je ostavio duboki trag radeći kao knjižničar zlatarske osnovne škole i novinar Zagorskog lista.