‘Rak vrata maternice je bolest koja se može spriječiti’

Prvi mjesec u godini se diljem svijeta obilježava kao Mjesec borbe protiv raka vrata maternice.

Od te je bolesti samo u 2022. godini u Krapinsko-zagorskoj županiji oboljelo 40 žena, tri su preminule. Rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, dok svaki treći dan od ovog uzroka umre jedna žena. U posljednjih 10 godina godišnje je evidentirano oko 320 slučajeva i 120 smrti od raka vrata maternice.

Važnost cijepljenja i pregleda

Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se među nešto mlađom populacijom, najviše žena oblijeva u dobi između 35 i 55 godina života.

– Rak vrata maternice je bolest koja se može spriječiti – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije te posebno naglašavaju važnost cijepljenja i preventivnih pregleda.

– S obzirom da je u 99 posto slučajeva uzročnik raka vrata maternice HPV, humani papiloma virus, važno je podsjetiti da nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a te otkrivanjem raka u vrlo ranoj fazi PAPA testom. U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice od 5. do 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina – priopćili su iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo te istaknuli da je cjepni obuhvat učenica i učenika u našoj županiji svake godine veći od 65 posto, odnosno najbolji u Hrvatskoj.

‘Za zdravlje je ključna prevencija’

Simbol borbe protiv raka vrata maternice je plavo zelena vrpca, koju će tijekom siječnja nositi i župan Željko Kolar, zamjenica Jasna Petek i djelatnice i djelatnici Županije.

– Uvijek ponavljamo da je u borbi za naše zdravlje ključna prevencija, što je i najvažnija poruka ove te svih sličnih akcija. Najveća odgovornost u čuvanju našeg zdravlja je na nama samima, a tek potom na liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima. Zato vas pozivam da koristite i ovu priliku za edukaciju, proučite savjete stručnjaka i ono što je najvažnije, slijedite ih u svakodnevnom životu – poručio je župan Željko Kolar.

U sklopu Mjeseca borbe protiv raka vrata maternice, Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice (15.-21. siječnja) i Dana mimoze – Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice (20. siječnja), u Krapinsko-zagorskoj županiji provode se brojne aktivnosti i akcije. Za javnost se organizira tribina u suradnji s Europa Donna-Krapina i CroMSIC-om u petak, 19. siječnja godine u 18 sati Gradskoj knjižnici Krapina. Diljem Zagorja bit će i štandovi na kojima ćete od stručnjaka moći dobiti odgovore na sva pitanja. Tijekom cijelog mjeseca prikupljat će se dobrovoljni prilozi, a prikupljena sredstva donirat će se Odjelu ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana za kupnju instrumentarija za dijagnostiku raka vrata maternice.