Svečanom dodjelom nagrada osnovnoškolcima koji su se pokazali najuspješnijima u crtanju stripa na temu Legende o Veroniki Desinićkoj zaokružen je, u ožujku ove godine raspisan, likovni natječaj Dvora Veliki Tabor.

Originalni i autentični

Od 52 pristigla dječja rada iz devet hrvatskih osnovnih škola stručno povjerenstvo odabralo je pet stripova istaknutih po kriterijima originalnosti i autentičnosti dječjeg rada. Najuspješniji bili su Martin Šagud, OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica, Andrea Žnidarec,  OŠ Josipa Broza, Kumrovec, Toni Horvat, OŠ Josipa Broza, Kumrovec, Leonardo Kamenečki, OŠ Radoboj i Lana Janković, OŠ Kuršanec, Čakovec.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, muzejske pedagoginje, mag. Kristine Pavlović, sve nagrade su jednakog ranga.

Doživljaj Veronike

– Povjerenstvo je nastojalo uvažiti dob djeteta koje je crtalo strip o Veroniki, njegovu spretnost u prenošenju emocije, tehniku kojom se dijete poslužilo i način na koji je doživjelo sadržaj legende – naglasila je Pavlović.

Usmena predaja o Veroniki Desinićkoj je 2014. registrirana kao nematerijalno kulturno dobro i rješenjem Ministarstva kulture upisana je u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Likovni i literarni izrazi

U Dvoru Veliki Tabor suradnja s hrvatskim škola odvija se i na razini godišnjih natječaja na kojima djeca dobivaju zadatke legendu interpretirati raznim likovnim ili literarnim tehnikama i izrazima. Ove je godine uvjet natječaja bio da likovni radovi budu napravljeni u formi stripa u bilo kojoj crtačkoj ili slikarskoj tehnici.

Radove svojih učenika poslale su osnovne škole iz Gornje Stubice, Oriovca (Slavonskog Kobaša), Oroslavja, Nove Rače (Bulinca), Krapine, Kumrovca, Ljubešćice, Šibenika i Čakovca (Kuršanca).