Nagrada za najljepši vrtić došla je u Hrvatsko zagorje. Privatni vrtić Sunčica ima najljepši vrt u Hrvatskoj.

Nagradu su primili u HRT-ovu televizijskom studiju Anton Marti. Hrvatska radio televizija i nositelj je ovog ekološko-obrazovnog projekta, ‘Najljepši školski vrtovi‘, koji je započeo prije 28 godina.

Zagorski tradicijski vrt

Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

Zlatnu povelju HRT-a dobila je Osnovna škola Sirač, a nagrade u ostalim kategorijama otišle su u Krapinu, Lipik, Draž i Golu.

– Ova nagrada znači da je na nacionalnoj razini prepoznat rad i zalaganje u očuvanju zagorskog tradicijskog vrta kao zaštićene kulturne baštine iz ovog podneblja. Ujedno znači i društvenu odgovornost da najmlađu generaciju vratimo prirodi, učimo ih tradiciji i ekološkoj samoodrživosti kako bi u godinama koje slijede ponijeli teret klimatskih promjena – prenio je Zagorje International riječi Jasne Čiček Vorih, vlasnice vrtića i glavne vrtlarice.

Na dodjeli nagrada bio je i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović (Photo: Zagorje International)

Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica, a Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost osvojila je Osnovna škola iz Lipika. Nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj otišla je u Baranju, u Osnovnu školu Draž. Dodijeljena je i nagrada za najljepšu područnu školu, a ove je godine to Osnovna škola Gola – Područna škola Otočka, izvijestio je HRT.

Zagorski tradicijski vrt Dječjeg vrtića Sunčica u Krapini (Photo: DV Sunčica/Facebook)

Na svečanosti je ujedno i otvoren natječaj za tekuću godinu. Prijave se mogu slati do Dana planeta Zemlje 22. travnja, na mail najljepsi.vrtovi@hrt.hr. Osim osnovnih škola i vrtića mogu se javiti i srednje škole, učenički domovi, centri za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Voditeljica projekta je dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj televiziji Đurđica Čočić, redateljica Vesna Švec Hercigonja, a producent Robert Flojhar.

Snimku dodjele nagrada možete pogledati u nedjelju, 20. ožujka u 14.30. na HTV2.