Zdravo i fino projekt je kojemu je cilj podučavanje djece i mladih o zdravoj prehrani.
Radionice zdravog kuhanja nastavljaju se i ove godine kako bi djeca i mladi usvojili pravilne prehrambene navike i zdrav stil života te prevenirali debljinu. Kroz praktične vještine sjeckanja, kuhanja i pečenja usvajaju tehnike kuhanja i zdrave prehrambene navike.
Proljeće u kuhinji
Svaka nova generacija djece s nestrpljenjem iščekuje novu sezonu radionica zdravoga kuhanja pa je tako bilo i ovaj put, kažu u DND-u Zabok. Radionice se provode u zabočkoj Zelenoj dvorani koja na jedan dan postaje mali mobilni kuharski kabinet, a sve je uvijek jako dobro pripremljeno zahvaljujući voditeljici radionica Snježani Krpes i asistenticama te volonterkama i volonterima Anki Ilinčić, Dubravki Kolarić, Meliti Hršak, Anji Kolarić, Jakovu Markoviću, Ivani Šimić, Karolini Buzjak Ciglar, Andreji Šagud, Ivani Gregurić, Nataliji Štoos i Natali Loini.

– Tema radionice zdravog kuhanja bila je Proljeće u kuhinji, kako i priliči ovih dana dolaskom proljeća. I ovaj put nije nedostajalo proljetne lepršavosti i zelenila u kuhinji, pa je jutro započelo zdravim doručkom uz slasne zobene kekse s brusnicima i komadićima čokolade, što može biti i odličan energetski međuobrok za djecu. Za ručak je pripremljena povrtna gusta minestrone juha sa sezonskim povrćem, brokulom, graškom, mrkvom i porilukom, obogaćena noklicama od bezglutenskog pirova brašna – otkrila je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a i voditeljica projekta.
Spremali su i veganske punjene paprike sa zelenim pireom od suhog graška, umjesto klasičnog krumpira, kao laganiju varijantu djeci dragog tradicionalnog jela. Posebno zanimljiva i proteinima bogata bila je šarena salata u kombinaciji žitarice kvinoje, prženih falafela od slanutka, svježeg i kratko prešanog povrća, klica, začinjena indijskim curry umakom. Za desert je pripremljena lagana torta s kremom od pistacija, limete i indijskih oraščića, kao i čokoladna krema, puding, od žitarice prosa i limuna.
Radionici su se pridružile i nove članice Dječjeg gradskog vijeća, koje su prvi put sudjelovale. Leda Jurina rekla je da su se puno zabavljali, ali i naučili puno novih recepata.
– Nisam ni znala da kuhanje može biti toliko zabavno. Neke od ideje pokušat ću ponoviti i kod kuće – komentirala je Leda.
Svidjelo se i Niki Šamce, Niki Papišta, Niki Krajačić i Vidi Tisanić. Sve su zaključile da su ovako pripremljeni obroci, osim što su zdravi, i jako fini.