U Varaždinskoj županiji će u lipnju ove godine biti riješena još jedna crna točka u prometu.

U Gornjem Knegincu traju radovi na rekonstrukciji raskrižja državne ceste D3 s Vukovarskom i Topličkom ulicom u kružno raskrižje. Investitor su Hrvatske ceste, a ulaganje je vrijedno 689.762,56 eura bez PDV-a, odnosno 862.203,2 eura s PDV-om.

Najbolje prometno rješenje

Gradilište je danas obišao potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem i domaćinom, načelnikom Općine Gornji Kneginec Goranom Kaniškim.

– Kad je sigurnost prometa u pitanju, riječ je o važnom projektu za ovu Općinu. Zbog gustog prometa i količine vozila te učestalih prometnih nesreća u izvedbi je najbolje prometno rješenje, kružni tok koji će biti gotov u lipnju, početkom turističke sezone. To je samo jedan od projekata koje Hrvatske ceste provode na području ove županije – istaknuo je ministar Butković.

Brzo od Varaždina do Krapine

Najavio je i izgradnju vrlo bitne ceste, one brze koja bi spojila Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, odnosno Varaždin s Krapinom.

– Za izgradnju brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina raspisan je natječaj i otvaranje ponuda bit će krajem ovoga mjeseca, 31. ožujka. Nadam se da neće biti žalbi kako bismo što prije mogli započeti s prvom fazom te brze ceste, što je investicija vrijedna više od 30 milijuna eura. Ulaganja vrijednosti oko 20 milijuna eura provode se i na autocesti A4, a riječ je o obnovi cjelokupne autoceste i kolnika koji je u dosta lošem stanju. Sve se odvija vrlo dobro i nadam se da će do početka turističke sezone biti završeni i ti radovi – rekao je ministar.

Ulog 14,2 milijuna eura

Župan Anđelko Stričak je istaknuo da su u Varaždinskoj županiji u tijeku ogromna ulaganja u prometnu infrastrukturu.

– Hrvatske ceste na području Varaždinske županije završavaju, izvode ili pripremaju investicije vrijedne 70 milijuna eura ili oko 500 milijuna kuna, što je zaista velik iznos. No, osim tih investicija, na državnim cestama i autocesti A4 ŽUC provodi značajna ulaganja u županijske i lokalne prometnice, odnosno klizišta. Zahvaljujući sredstvima koja je odobrilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, na području županije će biti sanirano 28 klizišta. Vrijednost tih radova je 4,7 milijuna eura, a dodatnih 9,5 milijuna eura ugovaramo za sanaciju kolnika. Zahvaljujući tome će oko 60 kilometara županijskih i lokalnih cesta biti presvučeno novim slojem asfalta. Ukupno se radi o ulaganjima od 14,2 milijuna eura, tako da ćemo ove godine u županijske i lokalne ceste investirati oko sedam proračuna ŽUC-a, budući da oni godišnje za te svrhe izdvajaju oko dva milijuna eura – nabrojao je župan Anđelko Stričak.

S ministrom Butkovićem razgovarao je i o projektu izgradnje kučanske rampe u Varaždinu, za koji se od svibnja prošle godine čeka građevinska dozvola. Po njezinom ishođenju, Ministarstvo je spremno uključiti se i u financiranje tog projekta.

Brzo i od Varaždina do Ormoža

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je da će kružno raskrižje u Gornjem Knegincu značajno doprinijeti povećanju sigurnosti prometa.

– U završnoj fazi je izgradnja obilaznice Novoga Marofa, dok je ključni projekt za sljedeće razdoblje brza cesta od Varaždina do Krapine te, naravno, izmještanje državne ceste D2 Cestica i Petrijanec budući da je riječ o uskom grlu na toj prometnici. Do kraja godine bi trebala biti gotova studija utjecaja na okoliš, a nakon toga slijedi izrada dokumentacije. Do tada ćemo riješiti i dodirnu točku s Republikom Slovenijom prema Ormožu – najavio je Škorić.

Ministar Oleg Butković rekao je da se razgovaralo i o brzoj cesti Varaždin – Ormož, uz koju je vezana Podravska brza cesta.

– Krajem ovoga mjeseca ću biti sa slovenskom ministricom prometa u Opatiji, pa ćemo definirati spojnu točku s hrvatske i slovenske strane kako bi se projekt izgradnje Podravske brze ceste pokrenuo što prije. Hrvatske ceste već izrađuju projektno-studijsku dokumentaciju – rekao je Butković.