Habijan u Krapini najavio ukidanje vodnog doprinosa

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u Krapini se sastao sa zagorskim gospodarstvenicima.

Sudjelovao je na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Krapina gdje je predstavio akcijski plan koji je usvojen na Vladi, a tiče se parafiskalnih davanja, odnosno smanjenja parafiskalnih, neporeznih davanja.

– To je nešto što se, kada komunicirate s gospodarstvenicima i poduzetnicima, najčešće spominje kao jedan kamen spoticanja te veliki teret i uteg u njihovom poslovanju. Zato mi je drago da ćemo 70 mjera, koje se tiču akcijskog plana rasterećenja, završiti. Radi se o iznosu od 132,7 milijuna eura – rekao je ministar Damir Habijan.

Najavio je ukidanje vodnog doprinosa i početak zakonske procedure izmjena i dopuna Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva.

Rast prihoda i dobiti u Zagorju

Na sjednici s 20-ak gospodarstvenika sudjelovali su i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović te predsjednik Županijske komore Anđelko Švaljek.

Župan Kolar je istaknuo da od 2013. godine Krapinsko-zagorska županija bilježi kontinuirani rast prihoda i dobiti te ulaganja, prije svega u ljude, a onda i u nove tehnologije, što je dovelo do toga da je pokrivenost uvoza izvozom od 1,6 do 1,8 posto i to već niz godina.

– Financial Times svrstao je našu županiju u top 10 regija u Europi za ulaganje i to je sigurno nešto što ćemo iskoristiti za dodatnu promociju. Ono što je najbitnije, Krapinsko-zagorska županija otvorena je za investicije, najveće tvrtke su u velikom investicijskom ciklusu, ali dolaze i nove koje investiraju u visini od 16 do 55 milijuna eura, što znači nova zapošljavanja i nove prihode – naglasio je župan Kolar.

Gospodarski rast Hrvatske

Ministar je, između ostaloga, poduzetnicima predstavio trenutnu gospodarsku politiku Vlade.

– Unatoč globalnim krizama i ruskoj agresiji nad Ukrajinom, brojke pokazuju da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Poglavito se to odnosi na rast BDP-a te smanjenje stope inflacije. Možemo zaključiti da je Hrvatska među zemljama EU s najvećim gospodarskim rastom – rekao je.

U obilasku tvrtke Jedinstvo u Krapini

Po završetku sastanka s poduzetnicima, obišao je pogon tvrtke Jedinstvo. Rekao je da je svjedočio potencijalima s kojima raspolaže Krapinsko-zagorska županija.

– Dijalog s poduzetnicima smatram izuzetno važnim te ću nastojati graditi dobar odnos i jačati suradnju. Vlada svojim politikama prati globalna događanja i prilagođava ih kako bi održala pozitivnu poduzetničku klimu i ojačala konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Nastavit ćemo pratiti i podupirati hrabre poduzetničke iskorake i poduzetnicima biti pouzdan partner – zaključio je ministar Habijan.