Rekordna 2023. za gospodarstvo zagorske županije

I dalje je najjača prerađivačka prerađivačka industrija s udjelom od 45 posto.

Godina 2023. bila je rekordna za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije. Ostvareno je više od 2,7 milijuna eura prihoda. Najjača je prerađivačka industrija, koja u ukupnim prihodima ima udio od 45 posto. Slijede trgovina, građevinarstvo i  promet.

Čvrsti temelji

Tijekom 2023. bilo je 2839 poduzetnika koji su zapošljavali 23.854 osobe. Gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije unazad nekoliko godina bilježi rast ukupnih prihoda, a tako je bilo i tijekom prošle godine kada su zagorski poduzetnici ostvarili više od 2,7 milijarde eura ukupnih prihoda, što je u odnosu na 2022. rast od 1,13 posto. Ujedno su se povećali i rashodi, ali je povećana i dobit za 1,27 posto. Prosječna neto plaća iznosila je 1.357 eura te je Krapinsko-zagorska županija, od 20 županija u Republici Hrvatskoj, po visini plaće na petom mjestu.

Foto: KZŽ

S aktualnim gospodarskim rezultatima javnost su upoznali župan Željko Kolar, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Krapina Anđelko Švaljek i županijska pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Sanja Mihovilić.

Da Krapinsko-zagorska županija ima zdravo gospodarstvo, rekli su, govore činjenice da je 2023. godine rastao ukupan broj poduzetnika, rasli su prihodi, investicije, dobit i izvoz. Poduzetnici su izvezli robe u vrijednosti 823,5 milijuna eura dok su uvezli robe u vrijednosti od 550,6 milijuna eura. Trenutna nezaposlenost na području županije iznosi 3,9 posto.

– Ovi pokazatelji omogućuju daljnji razvoj tvrtki ali su i pozivnica za investitore, koji još nisu investirali na području naše županije. Uz ove gospodarske i financijske pokazatelje, Krapinsko-zagorska županija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja u kratkom roku izdaje građevinske dozvole te je poveznica s institucijama vezanim za suglasnosti. Zagorsko gospodarstvo je zdravo gospodarstvo, postavljeno na čvrstim temeljima, koje kontinuirano ulaže u nove tehnologije i u razvoj ljudskih potencijala – ističe Željko Kolar.

Nove investicije

Najavio je i dvije nove investicije koje će se realizirati, a koje su došle, rekao je, preko GIS portala, Invest in Zagorje. Jedna investicija je vrijednosti 35 milijuna, a druga 18 milijuna eura. One će biti predstavljene u rujnu na Zagorskom gospodarskom zboru u Krapini.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek kazao je da su ovi rezultati izvrsni i da su nako izrazito uspješne 2022. godine, u 2023. godini gospodarski rezultati još bolji.

– Vidljivo je da su ključni generatori rasta i dobrih rezultata graditeljstvo, trgovina, osobna potrošnja, ali i veliki rast neto plaća. Prošlih pet godina rast produktivnosti je oko 45 posto, a rast plaća nešto veći od 30 posto. To pokazuje da su naši poduzetnici kroz investicije i kroz organizaciju svojih osnovnih procesa uspjeli postići veći rast produktivnosti od rasta plaća  – rekao je Anđelko Švaljek, uvjeren da će za 2024. godinu gospodarski rezultati biti još bolji.