Tvrtka Solar Energy već je otkupila dio zemljišta, a izgradnja bi trebala biti gotova kroz dvije godine

U Oroslavju, na lokaciji uz južnu stranu autoceste Zagreb – Macelj kroz dvije bi godine, od početka gradnje, trebala niknuti solarna elektrana, najavili su iz Grada Oroslavja. Gradit će je privatna tvrtka Solar Energy.

Gradu 1,5 milijuna kuna prihoda

Bila bi to elektrana snage 60 do 90 megavata, na površini od oko 600.000 četvornih metara. Vrijednost investicije je 350.000.000,00 kuna.

– Investitor je već je otkupio značajan dio zemljišta, izrađene su studije i projekti. Završetkom projekta, Oroslavje bi postalo vodeći grad u razvoju održive energije – kaže gradonačelnik Emil Gredičak.

Financijski benefit za gradski proračun, prema podacima investitora, bio bi godišnji prinos u iznosu od oko 1.500.000,00 kuna. Taj bi novac Grad uprihodio na račun proizvedene električne energije.

Nova radna mjesta

– Značajan je prihod i od poreza na promet nekretnina, najavljena nova zaposlenja 20 radnika kao i uključivanje lokalnih tvrtki i obrtnika u izvođenje radova na ovoj velikoj investiciji – dodao je Gredičak.

Da bi se solarna elektrana mogla graditi, Grad će na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća odlučiti o izmjeni i dopuni prostorno – planske dokumentacije.

Jedna od najznačajnijih prednosti solarne energije je smanjenje troškova električne i toplinske energije te pozitivan utjecaj na životnu sredinu (Photo: Pixabay/Ilustracija)

– Ovo je velika investicija u Oroslavje, ali i u cijelo Hrvatsko zagorje. Izuzetno joj se radujemo, osobito u ovim gospodarski izazovnim vremenima. Vjerujemo kako je to nastavak dobrih odluka i pozicioniranja Oroslavja kao grada koji potiče pozitivnu investicijsku i poduzetničku klimu – zaključio je gradonačelnik.