Vlada je usvojila ‘Razvojni sporazum sjever Hrvatske’, dokument koji će omogućiti ulaganja vrijedna više od 15 milijardi kuna.

Sporazumom je obuhvaćeno pet županija, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska.

Uravnoteženiji regionalni razvoj

Projekti na području Varaždinske županije bit će sufinancirani s gotovo 1,5 milijardom kuna, a sa 17,5 milijuna kuna će biti sufinancirana priprema projektno-tehničke dokumentacije. Uz to, okvirna vrijednost zajedničkih infrastrukturnih projekata, dakle projekata koji objedinjuju sve sjeverne županije je gotovo 9,2 milijarde kuna.

– Veseli me što smo sada pred potpisivanjem Razvojnog sporazuma sjever Hrvatske koji je vrijedan 15,2 milijarde kuna, kao što je na svečanoj sjednici Županijske skupštine i najavio premijer Andrej Plenković. Ta sredstva znače novi iskorak na području obrazovanja, zdravstva, komunalne infrastrukture i zaštite okoliša, nova ulaganja koja će podići standard i kvalitetu života naših građana – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

U fokusu Razvojnog sporazuma su prije svega aktivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo, ističe se u zaključku Vlade.

– Ciljevi Razvojnog sporazuma odnose se na jačanje konkurentnosti i uravnoteženiji regionalni razvoj, pružanje odgovora na ključne društvene izazove, smanjenje siromaštva i povećanje standarda županija – napominje se u zaključku.