Vetropack Straža i Omco Croatia među najboljim izvoznicima

Na 19. konvenciji Hrvatskih izvoznika dodijeljene su nagrade najboljima.

Nagradu Zlatni ključ za najboljeg izvoznika u 2023. godini dobili su tvrtka Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) za najboljeg velikog izvoznika, Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a Porsche Digital Croatia je nagrađen u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika.

Nagrade su dodijeljene i u više kategorija koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta. Čak dvije su došle u Hrvatsko zagorje. Za izvoz na tržište Slovenije Zlatni ključ dobila je tvrtka za proizvodnju staklene ambalaže Vetropack Straža iz Huma na Sutli, dok je Omco Croatia dobila nagradu za najboljeg izvoznika u Tursku.

Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL

Izvoz nagrađenih tvrtki vrtoglavo raste, po stopama i do 30 posto, a razvile su proizvode visoke dodane vrijednosti koje svijet itekako traži, rečeno je tijekom dodjele nagrada. Nažalost, samo 16 posto hrvatskih tvrtki izvozi. Lani je izvoz smanjen za pet posto. Narudžbe su smanjene za više od 1,3 milijarde eura i takav trend treba promijeniti, naglašeno je.

– Sa samo 16 posto ukupno poduzeća koja izvoze mi zapošljavamo 50-ak posto ljudi u Hrvatskoj i ostvarujemo skoro 60 posto ukupne dobiti. Ono što je najbitnije, tih 16 posto odgovorno je za otprilike 66 posto investicija i 77 posto ulaganja u razvoj – rekao je predsjednik Hrvatskih izvoznika Davor Baković.

Hrvatski robni izvoz pomalo posustaje i lani je s 23 milijarde eura zabilježio pad od pet posto. Nepovoljan trend nastavlja se i ove godine, te je pred izvoznicima niz izazova, od stagnacije europskog gospodarstva, posebice našeg vodećeg trgovinskog partnera Njemačke, do geopolitičkih previranja, rečeno je, između ostaloga, na konvenciji izvoznika.